hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fed'in kritik kararına saatler kala piyasalarda soğuk duş! İşte nedeni

    Fedin kritik kararına saatler kala piyasalarda soğuk duş İşte nedeni
    expand

    Fed faiz oranlarını 22 yılın zirvesinde tutmaya hazırlanıyor. Bankanın enflasyonu düşürme misyonunun tamamlanmadığını söylemesi bekleniyor ancak buna rağmen ons altın geriliyor, dolar endeksi yükseliyor. Peki neden?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed üst üste üçüncü toplantıda gösterge faiz oranını sabit tutmaya hazırlanıyor ancak piyasalar o kadar coşkulu değil.

    Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bugün alacağı karar, Temmuz ayından bu yana uygulanan para politikası hamlelerindeki duraklamayı uzatacak ve federal fon faizini 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 ila 5,5'te bırakacak.

    Dolar endeksi yatırımcıların Fed'in bu yılki nihai politika kararı öncesinde kenarda kalmasıyla 103,9 civarında gezinmekte.

    Yatırımcıların faiz kararını temkinli bir şekilde bekleyen ons altın 1.980 dolar civarında üç haftanın en düşük seviyeleri yakınında.

    CUMA GÜNÜ DENGELER DEĞİŞTİ

    Vadeli işlem piyasalarındaki bazı yatırımcılar, merkez bankasının borçlanma maliyetlerini Mart gibi erken bir zamanda düşürmeye başlamasını bekliyordu. Ancak bu haftanın enflasyon verileri ve Cuma günkü sağlam istihdam raporu, kesintilerin Mayıs ayında başlayacağına dair daha fazla iddiaya yol açtı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de işsizlik oranı, bir önceki aydaki yüzde 3,9'dan 2023 yılının Kasım ayında yüzde 3,7'ye düştü; bu, Temmuz ayından bu yana en düşük seviyeydi ve bu oranın yüzde 3,9'da değişmeden kalacağı yönündeki piyasa beklentilerinin kesinlikle altındaydı. Sonuç, Ekim ayında kaydedilen neredeyse iki yılın en yüksek seviyesinden hafif bir geriye gidişe işaret ederek, ABD'deki yavaşlayan işgücü piyasasının son eğilimlerini geriletti.

    Yine de piyasa 2024'ün ilk yarısında faiz indirimi yapılacağı yönündeki görüşler arasında Fed Başkanı Jerome Powell'ın yorumlarına odaklanacak.

    Yatırımcılar ayrıca Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) para politikası kararlarını da sabırsızlıkla bekliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow