hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fitch ve Goldman Sachs Avrupa raporları ile korkuttu

    Fitch ve Goldman Sachs Avrupa raporları ile korkuttu
    expand

    Fitch, Kuzey Akım 1’den Avrupa’ya gaz akışının Eylül’de başlamayacağını söylerken Goldman Sachs ise Avrupalı hane halklarının enerji faturaları 2023 ilk çeyreğinde 2 trilyon euro artacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ve küresel yatırım bankası Goldman Sachs’ın Avrupa ekonomisine dair raporları dikkat çekti.

    Fitch, Eylül ayında Kuzey Akım 1'den Avrupa'ya gaz sevkiyatı yapılmayacağını öngörüldüğünü bildirdi. “Gaz akışının durması Euro Bölgesi'nde resesyon olasılığını artırdı” diyen kuruluş, Rus gazının tamamen durmasının 2023'te büyümelerinde Almanya'yı yüzde 3, İtalya'yı yüzde 2,5 aşağı çekeceği uyarısında bulundu.

    Fitch, “Rus gazının tamamen durması 2023'te Euro Bölgesi büyümesi için Haziran ayında ortaya koyduğumuz tahminlere 1,5-2 puan düşürür” derken 2022'nin ikinci yarısında bir resesyon başlaması giderek daha olası hale geldiğini belirtti.

    GOLDMAN SACHS: ENERJİ FATURALARI TEPE YAPACAK

    Yatırım bankası Goldman Sachs’ın analistleri ise, Avrupalı hane halklarının enerji faturalarının 2023 ilk çeyreğe kadar 2 trilyon euro artacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Analistlere göre, Avrupalı hane halklarının enerji faturaları tepe yaptıklarında Avrupa'nın toplam büyümesinin yüzde 15'i civarına ulaşacaklar.

    Analistler ayrıca piyasanın içinde bulunulan krizi küçümsediğini de savunarak "Biz bu krizin 1970'lerdeki petrol krizinden daha derin olacağını öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

    Goldman Sachs, raporunda enerji üretimine fiyat sınırı getirilmesi halinde AB'nin enerji faturalarında 650 milyar euro civarında tasarruf olabileceğini de belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow