hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fitch'ten Yunanistana yüksek not

    Fitchten Yunanistana yüksek not
    expand

    Fitch, Yunanistan'ın kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin hemen bir altına yükseltti

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Yunanistan'ın kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altına yükseltti.

    Cuma günü yayınlanan bir raporda kuruluş, Yunanistan'ın bütçe açığının geçen yıl tahmini yüzde 3,8'den 2024'te gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 1,8'ine düşeceğini tahmin ediyor.

    Fitch, "Yaklaşan milletvekili seçimlerinden sonra maliye politikaları konusunda bazı belirsizlikler var, ancak riskler, geniş bir mali ihtiyatlılık taahhüdü ve son dönemdeki mali tedbir sicili ile hafifletiliyor" dedi.

    Yunanistan'ın görünümünün durağan olduğunu belirterek ülkenin borcuna ilişkin notunu BB'den BB+'ya yükselten Fitch, Yunan bankalarının yükseltme için bir başka büyük neden olduğunu belirterek, "takipteki kredileri azaltmada önemli ilerleme kaydettiklerine" dikkat çekti.

    BÜYÜME VE ENFLASYON TAHMİNLERİ

    Fitch, Yunanistan'ın GSYİH büyümesinin 2023'te yüzde 0,9'a ve 2024'te yüzde 2,3'e ulaşacağını tahmin ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fitch, enflasyonun 2022'de yüzde 9,3'ten bu yıl yüzde 5'e düşeceğini ve enerji ve diğer emtia fiyatlarının ve diğer faktörlerin gevşemesi sayesinde 2024'te yalnızca yüzde 1,5'e düşeceğini tahmin ediyor.

    Yunanistan bir zamanlar, aşırı açıkların ve borcun neden olduğu mali krizin pençesindeydi. Ülke kemer sıkıyor ve 2010'dan bu yana ilk kez 2022'nin sonunda veya 2023'ün başlarında borcunun yatırım yapılabilir seviyeye yükseltildiğini görmeyi umuyordu. Şimdi bu notla hedefine biraz yaklaştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow