hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ford Avrupa'da 3.000'den fazla kişiyi işten çıkarmayı planlıyor

    Ford Avrupada 3.000den fazla kişiyi işten çıkarmayı planlıyor
    expand

    IG Metall sendikasına göre Ford, Avrupa'da 3.000'den fazla kişiyi işten çıkarmayı planlıyor ve Almanya bundan sert bir şekilde etkilenecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ford Motor Co., otomobil üreticisinin elektrikli araçlara geçişte maliyetleri düşürmesiyle ABD'deki iş gücünün azaltılmasının ardından Avrupa genelinde yaklaşık 3.200 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.

    IG Metall sendikası otomobil üreticisinin Köln'deki fabrikasında yaptığı olağanüstü iş konseyi toplantısının ardından yaptığı açıklamada, etkilenen pozisyonların çoğunluğunun Almanya'da yoğunlaşarak ürün geliştirme ve idari alanlardaki rolleri etkilediğini söyledi. Kesintiler, Avrupa'daki geliştirme işlerinin kabaca yüzde 65'ini etkileyecek.

    IG Metall'den yapılan açıklamaya göre, Almanya'daki geliştirme faaliyetleri ABD'ye taşınacak.

    Avrupa'daki kesintiler, Ford'un geçen yılın ikinci yarısında başta ABD'de olmak üzere 3.000 kişiyi işten çıkarmasının ardından geldi. Şirketin İcra Kurulu Başkanı Jim Farley, elektrikli araçların geliştirilmesine akıttığı 50 milyar doları finanse etmeye yardımcı olmak için geleneksel içten yanmalı motor modellerinden elde ettiği karı artırmaya çalışırken 3 milyar dolarlık kesinti hedefliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Farley, Temmuz ayında Bloomberg'in yaklaşmakta olan işten çıkarma haberlerini vermesinin ardından analistlere, "Bazı yerlerde kesinlikle çok fazla insan var, buna hiç şüphe yok," dedi.

    Haziran ayında otomobil üreticisi , elektrikli araçların geliştirilmesi ve üretilmesi daha az emek yoğun olduğundan, Avrupa'daki iş gücünde kesintiler konusunda uyarıda bulunmuştu . Şirket, on yılın sonunda bölgede neredeyse tamamen elektriğe geçmeyi planlıyor

    ALTERNATİF ARANIYOR

    Ford, Almanya'daki Saarlouis fabrikasında yaklaşık 4.600 kişiyi istihdam ediyor ve burada şirket, 2025 yılına kadar Focus modelini üretmeyi bırakacak ve bundan sonra orada başka otomobil üretmeyi planlamıyor. Şirket, Ford'un yaklaşık 14.000 çalışanının bulunduğu Köln'deki Avrupa'daki önemli üretim tesisinde 2 milyar dolarlık planlanan EV yatırımına bağlı kalırken, site için alternatifler arıyor.

    ABD'li üreticinin bölgedeki varlığı, otomobil üreticisinin geniş kapsamlı işten çıkarmalar sırasında bir dizi fabrikayı kapatmasına veya satmasına neden olan yıllarca süren yeniden yapılanma sonrasında düşüşe geçti. Avrupa Otomobil Üreticileri Derneği'ne göre geçen yılki binek araç pazar payı yüzde 4,4'tü ve toplam satışı 510.000'in biraz üzerindeydi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ford, EV piyasaya sürme planını ilerletmek için birkaç yıl önce EV'ler üzerinde ortaklaşa çalışmak üzere Volkswagen AG ile bir ilk ittifak kurdu. Şirket, bu yıldan itibaren VW'nin MEB olarak bilinen modüler platformuna dayanan tamamen elektrikli bir crossover modeli inşa edecek ve daha fazlasını eklemeyi planlıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow