Meta ve NSO Group arasındaki WhatsApp Pegasus davasında tarihi karar
Meta’nın, İsrailli siber güvenlik firması NSO Group’a karşı açtığı davada önemli bir gelişme yaşandı. Jüri, NSO Group’un mesajlaşma platformu WhatsApp’ı kötü amaçlı yazılım dağıtmak için kullandığına hükmederek şirkete ağır bir tazminat cezası verdi.

Davada jüri, NSO Group’un Meta’ya toplamda 167,6 milyon dolar ödemesine karar verdi.
Bu miktarın:
✅ 444 bin 719 doları doğrudan tazminat,
✅ 167 milyon 254 bin doları ise cezai tazminat olarak belirlendi.

Meta, NSO Group’un geliştirdiği ünlü Pegasus casus yazılımının, WhatsApp’ın görüntülü arama özelliği üzerinden karmaşık bir siber saldırı gerçekleştirdiğini iddia etmişti.
Bu saldırılar, aralarında gazeteciler ve insan hakları aktivistlerinin de bulunduğu, 20 farklı ülkeden 1.400’den fazla kişiyi hedef aldı.

Daha önce bir Amerikan hâkimi, NSO Group’un ABD Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Kötüye Kullanımı Yasası’nı ihlal ettiğine karar vermişti. Şimdi ise jüri, bu ihlalin Meta lehine tazminatla sonuçlanmasına hükmetti.

WhatsApp’ın Küresel İletişim Başkan Yardımcısı Carl Woog, bu kararın “Amerikan şirketlerine ve hizmet verilen kullanıcıların mahremiyetine yönelik yasadışı eylemler karşısında kötü niyetli sektöre önemli bir caydırıcı” olduğunu vurguladı.

NSO Group, suçlamaları reddederek teknolojilerinin terör ve ciddi suçları önlemede kritik rol oynadığını savundu. Şirket, karara itiraz etmeyi planladığını duyurdu.

Meta, tazminat sürecinin önünde hâlâ uzun bir hukuki yol olduğunu kabul ederken, alınacak parayı dünya çapında dijital haklar için mücadele eden sivil toplum kuruluşlarına bağışlamayı ve NSO Group’un gelecekte WhatsApp’ı hedef almasını önlemek için ek yasal önlemler almayı hedefliyor.