hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Babacan'dan kayıt dışı ekonomi itirafı

    Babacandan kayıt dışı ekonomi itirafı
    expand

    Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, geçen dört yıl içinde kayıt dışı ekonomi konusunda hiçbir ilerleme kaydedemediklerini itiraf etti.

    Dünya Ekonomik Forumu Türkiye Zirvesi'nde gerçekleştirilen 'Türkiye'nin Ekonomik Açıdan Uzun Vadeli Avantajları' konulu oturumda konuşan Babacan, bir dinleyici tarafından yöneltilen, ''Kayıt dışılıkla mücadelede hükümetin planı nedir?'' sorusuna 'samimi' bir yanıt verdi.
     
    Kayıt dışı ekonominin hala en önemli sorunlardan biri olduğunu vurgulayan Babacan, ''Geçtiğimiz dört yıl içinde, Türkiye'deki kayıt dışılıkla ilgili belki hiçbir ilerleme kaydedemedik. Bunu itiraf ediyorum ve kabul etmek zorundayız. Çok talihsiz tabii ama durum bu... '' dedi.
      
    Kayıt dışıyla mücadele için vergi oranlarını düşürdüklerini belirten Babacan, "Azalan vergi oranları, insanları kayıt dışılıktan caydıracaktır diye düşündük'' ifadesini kullandı.
     
    Ali Babacan, reform ve dönüşüm süreci ne kadar engebeli olursa olsun Türkiye'nin bu yola çıktığını, IMF ile ilişkilerin sürdürülebileceğini ifade ederek, ''Bunun bedeli bizim siyasi partimize ne olursa olsun bunları gerçekleştirmeye devam edeceğiz'' diye konuştu.
     
    Cari açıkla ilgili bir soru üzerine de Babacan, petrol ve petrol ürünleri fiyatlarındaki artışın cari açığın artmasında en önemli nedenlerden biri olduğunu kaydetti.
     
    Babacan, ''Enerji fiyatlarındaki yükseliş ile birlikte yüzde 3.5 cari açık meydana geldi'' dedi.
     
    Bakan Babacan, konuşmacıların, YTL'nin aşırı değerli olduğu yönündeki görüşlerine de, ''YTL'nin değer kaybetmesi evet bir sorun ama değer kazanması cari açık sorununu çözmez. Yapısal çözümler aramalıyız'' şeklinde karşılık verdi.

    MB Başkanı da 'kayıt dışı önlenmeli' dedi
     
    Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da, bugün zirvede yaptığı konuşmada Babacan ile aynı noktaya temas etti.
     
    Türkiye'deki kayıt dışı ekonominin boyutunun, bazılarına göre yüzde 30, bazılarına göre ise yüzde 50 oranında bulunduğunu belirten Yılmaz, ''Türkiye ekonomisindeki kayıt dışı oranı, çok yüksek ve bununla mutlaka mücadele etmemiz gerekir, çünkü kayıt dışı ekonomi, Türkiye'nin gerçek ekonomik potansiyelini kullanmasını önlüyor'' dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow