hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan: "AVM'ler bakkalları bayi yapsın"

    Erdoğan: AVMler bakkalları bayi yapsın
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "'AVM olmasın, AVM'ler pazar günü çalışmasın...', Böyle bir anlayışın olması mümkün değil. Halkın talebini öncelikli olarak düşünmek durumundayız" dedi ve bakkallar için bir çözüm önerdi.

    Başbakan Erdoğan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan "Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm ve Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı"nın (ESDEP) açıklandığı basın toplantısında bakkalların sorunlarına da değindi.

    Esnaf için hazırlanan eylem planını açıkladıktan sonra soruları yanıtlayan Erdoğan, alışveriş merkezleri ve hipermarketlere ilişkin yasaya dair bir soru üzerine, konunun henüz Meclis'e sevk edildiğini, şu anda Anayasa değişikliği çalışmaları sebebiyle gündemde sarkma olduğunu, ancak en kısa zaman içinde yasanın Meclis'e gönderileceğini ifade etti.

    Bakkallara ilişkin bir soru üzerine Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

    "Artık değişim, dönüşümden bahsediyoruz. Bu değişim dönüşüm içinde sivil toplum kuruluşlarının gerekirse bu bakkallar arasında temin eden, teşvik eden adımları olabilir. Biz de bunlara gerekli destekleri vermek suretiyle bunları sağlayabiliriz."

    Bakkalların sermaye yükünden kurtarılabilmesi için bayi gibi AVM ya da süpermarketler için çalıştırılmasının sağlanabileceğini belirten Erdoğan, "Hem taze ürünü hem daha ucuz ürünü bu şekilde temin ederek satmalarını sağlayabilirler. Gerekirse bu noktada çok daha farklı bir adım, verilen bu kredilerle bu çalışmaları çok daha farklı bir statüde onların sürdürmesi söz konusu olabilir" diye konuştu.

    AVM'lerin pazar günü çalışmamasının söz konusu olamayacağını ifade eden Erdoğan bu görüşünü "'AVM'leri bir kenara koyalım, AVM olmasın, AVM'ler pazar günü çalışmasın', Böyle bir anlayışın olması mümkün değil. Biz burada halkın talebini öncelikli olarak düşünmek durumundayız. Benim vatandaşım hafta sonu çoluğunu çocuğunu yanına alıyor ailesiyle birlikte AVM'ye gidiyor. İşleri o kadar ilerlettiler ki çocukların başına eğitmenini de koyuyorlar. Öbür tarafta hem daha ucuz, hem taze ürününü alıyor. Bu vatandaşın, halkın ciddi önemli talebi..." diyerek savundu.

    Bakkallar için ortak tedarik merkezleri

    TESK öncülüğünde bakkalların bu süreç içinde ortak tedarik merkezleri oluşturabileceğini ifade eden Erdoğan, bunun yapılması durumunda bakkalların taze ve ucuz ürünü temin etme imkanı bulabileceklerini söyledi.

    Bunun İnegöl'de bir örneği bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Bunun benzeri olduğuna göre, orada başarılı olduğuna göre bunu ülkemizde yaygınlaştırmak suretiyle yapılabilir. Ben de bu işi yaşayarak gelmiş, bilen birisiyim. Biz hala 30-40 yıl öncesinde kalamayız. TESK, burada önemli bir işlevi üstlenecek, yüklenecek ve bu işin organizasyonunda çok daha önemli bir fonksiyonu üstlenecek. Bu başarıldığı noktada biz hükümet olarak teşviklerle, bu noktadaki desteklerle elimizden geleni nasıl bugüne kadar geciktirmeden yaptıysak, yine aynı şekilde yaparız. Yeter ki bu adımlar atılabilsin" şeklinde konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow