hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kurban fiyatları geçen sene ile aynı

    Kurban fiyatları geçen sene ile aynı
    expand

    Kurban Bayramı'nın gelmesine bir haftadan az bir süre kala kurban pazarları da hareketlenmeye başladı.

    Fiyatlarda geçen seneye göre önemli bir değişim gözlenmezken, geçen yıl 300-350 YTL'den satılan küçükbaş kurbanlıklar bu yıl da aynı fiyattan alıcı bekliyor. Büyükbaş hayvanlar için ise ortalama fiyatlar bin-2 bin YTL seviyesinde.
     
    Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan pazarlarındaki hareketlilik giderek artıyor. Özellikle Anadolu'da vatandaşlar kurbanlıklarını önceden alırken,
    İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerde satışlar arife günü ve bayram günü artıyor.

    Fiyatlar aynı
     
    Geçtiğimiz yıl enflasyonun beklentilerin altında kalması kurbanlık fiyatlarına da yansıdı ve fiyatlarda önemli bir değişim görülmedi.
     
    Canlı kurbanlık koyunun kilosu bu yıl, geçen yıl olduğu gibi 5 ile 7 YTL arasında değişen fiyatlarda satışa sunuluyor. Ortalama 45-50 kilogram arasında bir küçükbaş hayvan için ödenecek para da 300- 350 YTL arasında değişiyor.
     
    Büyükbaş hayvanlar için ortalama fiyatlar ise bin-2 bin YTL arasında. Büyükbaş hayvanın kilogram fiyatı da 4-4.5 YTL arasında değişen fiyatlardan satılıyor.
     
    Dar gelirlinin tercihi keçi
     
     
    MARKETLERDE REKABET
    Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da kurban satışı yapan büyük marketler arasında büyük rekabet yaşanıyor. Fiyatların genelde birbirine yakın olduğu görülürken,
    kredi kartı ile satış imkanı sunan marketler kurbanlıkları 12 aya varan taksitlerle vadelendiriyor.
    Hijyenik kesim şartları ve eve teslim olanakları ile kurban kesmek isteyenlerin giderek daha fazla ilgi gösterdiği marketlere siparişler internet ve telefonla da
    verilebiliyor. Dini kurallara uygun olarak yapılan kesimler, yedi ayrı parçaya ayrılıp paketlenerek alıcıya teslim ediliyor veya bağış yapılan yere gönderiliyor.
     
    Hangi markette ne kadar?
    Kurbanını Gima'da kestirmek isteyenler bu yıl 337 YTL ödeyecekler. Gima müşterileri ödemeyi 4-6 taksitte yapabilecekler.
    Carrefour'da 11 aya varan taksit imkanı sunulurken, bir adet kurbanlık koçun fiyatı 330 YTL.
    Kurban alımı için Migros'u tercih edenler ise, 12 aya varan taksit imkanından faydalanabilecekler. Migros'ta kurbanlık fiyatı da 340 YTL seviyesinde.
    Tansaş'ta ise kurbanlıklar kilogram fiyatına göre satılıyor. Karaman'ın kilogramı 6.9 YTL iken, kıvırcık cinsi koyunun kilogramı 8.25 YTL.
    En düşük fiyatı olan kurbanlıklar bu yıl da keçiler. Keçi fiyatları hayvan pazarlarında 100- 200 YTL arasında değişirken, keçileri genellikle dar ve orta gelirliler tercih ediyor.
     
    Koyun etine göre daha az yağlı olan keçi etinde aynı zamanda daha az kolesterol bulunuyor.
     
    Durumu daha iyi olanların bayramdaki tercihi ise kurbanlık koçlar. Ancak genel olarak büyükbaş havyan alıp 4, 5 ve 6 kişilik hisselere girmek insanlara daha cazip geliyor.
     
    İstanbul'da 'kurban plaza'
     
    Kurban Bayramı'nda hem görüntü kirliliğini ortadan kaldırmak hem de hayvanlara ve sahiplerine daha iyi şartlar sağlamak isteyen Bayrampaşa Belediyesi, AB
    standartlarında ilk kurban kesim merkezi 'Kurban Plaza'yı hizmete açtı.
     
    Bayrampaşa Belediyesi tarafından önceki haftalarda hizmete açılan 'Kurban Plaza', 15 bin metrekare kapalı alanda 9 kat üzerine kurulu. Kurban Plaza'da kafeterya, ilk yardım ve karantina merkezleri de bulunuyor. 'Kurban Plaza'da, Anadolu'nun dört bir yanından gelen kurbanlıklar incitilmeden, hijyenik bir ortamda satılıyor.
     
    'Kurban Plaza'da kalan hayvan satıcıları 15 gün için hayvan başına 75 YTL ödüyor. Yıllardır İstanbul'a kurbanlık getirdiğini belirten Kurban Plaza'daki esnaflar da, ilk kez kurbanlara 5 yıldızlı bir konfor içerisinde satmaktan dolayı mutlu olduklarını belirtiyorlar.

    Demonte mezbahalar
     
    İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul'da her yıl olaylı geçen kurban kesimlerini önlemek için İstanbul'un çeşitli semtlerine 7 adet "Demontable" mezbahası kurdu.
     
    Fatih, Gaziosmanpaşa, Beyoğlu, Bahçelievler, Üsküdar, Maltepe ve Pendik ilçelerinde kurulan ve 'mini mezbaha' anlamına gelen 'Demontable' mezbahalar ile hem her yıl kurban kesimlerinde çıkan sorunlar ile istenmeyen olaylara hem de AB'ye girmek için yoğun çaba harcayan Türkiye'nin imajının zedelenmesi önlenmek isteniyor.
     
    Her mezbahada bir yönetici, bir randevu elemanı, 25-30 civarında tecrübeli kasap, 5 servis elemanı ile bir güvenlik görevlisi yeralıyor. Mezbaharlarda bayramın birinci günü saat 09.00'dan 17.00'ye kadar büyükbaş kurban kesim ücreti 130 YTL., küçükbaş kurban kesim ücreti ise 40 YTL olacak. Saat 17.00'den sonra ve bayramın ikinci günü yapılan kesimlerde fiyatlarda yüzde 30 indirim uygulanacak.
     
     
    NASIL KESİLMELİ?
    Kayseri Tarım Müdürlüğü Veterineri Seher Nacar Doruk: "Hayvan kesim yerine sürüklenerek ya da zorla götürülmesi halinde strese girer. Hayvanın strese girmesi de ette kalite kaybına neden olur. Hayvanlar, kesim yerine göz ve yüzleri kapatılarak götürülmeli. Hayvanın boğazına bağlanan ip, sol ön bacağının arasından geçirilmelidir. Böylece hayvanın kaçması ve zorluk çıkartması önlenmiş olur. Hayvanın yere yatırıldıktan sonra önce ön, sonra da arka ayakları bağlanmalı. Kesim sırasında keskin bıçak kullanılmalı ve şahdamar bir hamlede kesilmelidir. Kurbandan ne kadar fazla kan akarsa, ette mikrop kalma riski de o kadar azalır. Kurban kesimi tamamlandıktan sonra 1-2 dakika daha beklenmeli ve kanın tamamen akması sağlanmalıdır. Kurbanlık hayvanın kesimden 12 saat önceden aç bırakılması da yararlı olacaktır."
    Olası kazalara karşı her mezbahada bir ambulans ve sağlık ekibi hazır bulundurulacak.
     
    Kurban Bayramı süresince kurbanlık hayvan satışı ve kesimi yapan yerler denetlenecek ve kurallara uygun kesim yapmayan vatandaşlara 55 YTL idari para cezası uygulanacak.
     
    Ayrıca önceden belirtilen yerler dışında kurban satanlara da ceza kesilecek.

    Sahte para uyarısı
     
    Sahte para tacirlerinin en büyük hedeflerinden biri olan kurban pazarlarında esnaf yetkililer tarafından uyarılıyor.
     
    Kredi kartı ile satışın olmadığı ve nakit para esasına göre alım satımın yapıldığı pazarlarda esnafın en büyük korkusu da tüm emeklerinin sahte paralarla uçup gitmesi...
     
    Broşürler dağıtılıyor
     
    Emniyet Müdürlüğü ekipleri semtlerde kurulan kurban pazarlarında broşürler dağıtarak sahte para uyarısı yapıyorlar.
     
    Sahte parayla ilgili bilgilerin yeraldığı broşürlerde, YTL ve dövizlerdeki rakamlara elle dokunulduğunda hissedilir kabartı olması gerektiği belirtilirken, özellikle 100 dolarda, çıplak gözle görülebilen kırmızı ve mavi renkli lifler olduğu, bu liflerin mor ışık altında görülebildiğine dikkat çekiliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow