hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kuyumcu dertli: Altına 4 taksit de yeterli değil!

    Kuyumcu dertli: Altına 4 taksit de yeterli değil
    expand

    Antalya Kuyumcular Odası Başkanı Ferda Erdem, kredi kartıyla altın alışverişinde taksidi kaldıran mevzuatın satışları olumsuz etkilediği gibi yeni evlenen çiftleri de üzdüğünü söyledi. Erdem, getirilmesi öngörülen 4 taksidi de yeterli görmediklerini, ancak yine de sevindirici olacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kredi kartıyla alışverişin ortadan kaldırılmasının kuyumcuların işini yüzde 70 oranında olumsuz etkilediğini aktaran Ferda Erdem, şöyle konuştu:

    "Eskiden müşteri geldiğinde 'eşimin doğum günü', 'evlilik yıldönümü', 'düğüne gideceğim bir bilezik alacağım'  diyordu. Kredi kartını verip aldığı takının parasını 10 takside böldürüyordu. 1000 liralık bilezik aldığında aylık 100'er liralık taksitle ödüyordu.

    Taksit uygulaması kaldırıldıktan sonra 'madem kredi kartına taksitle veremiyorsunuz, o zaman bana 200 liralık bir küpe ya da yüzük ver' diyor. Düğünde takacağı bilezik yerine bir çeyrek alıyor. Çünkü nakiti o kadar. Eskiden bilezik takabilen, artık çeyrekle idare etmeye başladı. Alyans bile alamıyor insanlar. Düğünlerdeki takılar yeni evlenen çiftler için birikim oluyordu. Şimdi düğünlerdeki altın miktarı da ciddi oranda azaldı."

    "Aman dikkat!.. Dolar gevşemiyor"

    Aileler krediye yöneldi

    Taksit yasağının en çok da oğlunu evlendiren aileleri sıkıntıya soktuğunu anlatan Erdem, "Karı koca çalışan bir çift düşünün. Aylık 500'er liradan 1000 lira tasarruf edebildiklerini varsayalım. Bu çift oğlunu evlendireceğinde bir takı seti, 7-8 bilezik alabilmesi için en az 10 bin lira ayırması lazım. Takı takmak bizde adettir. Geleneğimizi göreneğimizi yaşatmak için taksit yasağından önce aylık tasarruf ettikleri 1000 lirayla gelinleri için altınlarını alıp taksitlerini ödeyebiliyorlardı. Aile huzur içinde o işini görebiliyordu. Taksit yasağıyla birlikte çoluk çocuğunu evlendirenler zor durumda kaldı. Aileler altından kalkamayacaklarına inandıkları için gramdan fedakarlık etmeye başladı. Birçok aile de altın için bankalardan tüketici kredisi çekiyor" dedi.

    "Dört taksit için yetmez ama evet diyeceğiz"

    Bununla ilgili sıkıntıları anlattıklarını belirten Erdem, "Kuyumla ilgili harcamalarda taksit uygulanamayacağına yönelik kısıtlamanın kaldırılması için çalışma başlatıldı. Söz konusu harcamalara en çok 4 ayla sınırlı olmak üzere taksit imkanı getirileceği açıklandı. Biz 6 taksit bekliyorduk. Dört taksit için de yetmez ama evet diyoruz. Ama bu uygulama da daha başlamadı" diye konuştu.

    Ticaretin eşit şartlarda yapılması gerektiğini söyleyen Erdem, "Çaputa 9 taksit imkanı veriyorsunuz. Çaput, eskiyince atılan bir emtia. Altın ise milli bir servet. Milli servete taksit sunmuyorsunuz" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow