Nakliyeciler dertli: "Rusya ile kriz sürüyor"

Nakliyeciler dertli: Rusya ile kriz sürüyor
expand

Uluslarararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin, Rusya ile ticaret ve taşımacılıkta yaşanan sorunlara ilişkin olarak, "Rusya ile ilgili krizimiz had safhada devam etmekte. Her ne kadar gümrük idareleri arasında bir protokol imzalansa bile beklemeler devam etmekte ve bu artarak devam edecek diye gözüküyor" dedi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Dinçşahin, düzenlediği basın toplantısında, dünyadaki küresel ekonomik dalgalanmanın, Türkiye'de büyümenin küçülmesinin ve artan maliyetlerin kendilerini çok etkilediğini belirterek, "Taşımacılık sektöründe daralma söz konusu. Ek maliyetler taşımacılığı karsız hale getirdi. Sektör artık büyümüyor" diye konuştu.

Dinçşahin, bu şartlar altında taşıma yaparken çeşitli zorluklarla karşılaştıklarını ifade ederek, Türk TIR'larının Rusya gümrüklerinde bekletilmesi konusuna dikkati çekti.

Dinçşahin, "Rusya ile ilgili krizimiz had safhada devam etmekte. Her ne kadar gümrük idareleri arasında bir protokol imzalansa bile halen beklemeler devam etmekte ve bu artarak devam edecek diye gözüküyor. Çünkü, her iki tarafın imzaladığı protokolün meclislerden geçirilip resmi gazetelerde yayımlanması süreci daha tamamlanmadı" diye konuştu.

Bu sorunun, Türk dış ticaretini yakından ilgilendirdiğine işaret eden Dinçşahin, "İki ülke arasında yapılan anlaşma her ne kadar bir sorunun halli olarak gözükse de Türkiye açısından uygulanabilirliği de Türkiye'deki ihracatçının bu konudaki hazırlığının da tartışılması gerekir. Rusya üzerinde ticaret yapan arkadaşlarımızı da zorlayacak bir protokol" dedi.

"Tekrar hortladı..."

Bulgaristan'ın, Türk araçlarına yönelik "haksız" ücretli geçiş uygulaması başlattığını da anımsatan Dinçşahin, "Bulgaristan ek ücretler talep ederek taşımacılık sektörüne 100 milyon dolarlık ek bir finansman getirse bile Türkiye ekonomisine bunun yansıması 1.5 milyar dolarlık bir rakama ulaşmakta" diye konuştu.

Dinçşahin, "Bu da taşımacılık sektörünün ötesinde dış ticaretin ve ihracatçının üzerinde büyük bir yük olacaktır. Bu konuda çözüme yönelik çalışmalar hızlandırılmalı" dedi.

Suriye ve İran'ın da akaryakıt fiyat farkı uygulamasıyla bu yöredeki taşımacılığı zora soktuğunu, maliyetleri artırdığını belirten Dinçşahin, bu konuda Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in girişimlerde bulunduğunu anımsatarak, "Bir ölçüde gerileme varken tekrardan hortladı. Bu konuda etkin girişimler sürdürülmeli"diye konuştu.

"Lojistik, yabancılaştırılan sektörlerin başında geliyor"


Sınır ülkeleriyle yapılan ticarette taşımacılığın önüne getirilen engellemelerle dış ticaretimizin önüne engeller konulduğunu ifade eden Tamer Dinçşahin, Türkiye'de taşımacılık ve lojistiğin çok iyi analiz edilmesini, stratejik sektör olarak belirlenmesini istedi.

Türkiye'de yabancılaştırılan sektörleri değerlendiren Dinçşahin, "Bankacılık sektörü had safhada yabancılaştırılmış, ikinci sırada sigortacılık, üçüncü sırada lojistik ve taşımacılık gözüküyor. Lojistik ve taşımacılık, ileri dönemlerde ülkemizin geleceği açısından bir risk olarak önümüze çıkacaktır. Çünkü, yabancılaştırılan bir sektörde artan maliyetler dış ticaretin önünde bir engel olarak ortaya çıkacaktır" görüşlerini dile getirdi.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow