hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sicil affı ile ilgili çalışma yok

    Sicil affı ile ilgili çalışma yok
    expand

    Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, hükümetin gündeminde yeni bir sicil affı ile ilgili herhangi bir çalışma bulunmadığını bildirdi.

    Yazıcı, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer'in yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, sicil affının soruna köklü bir çözüm getirmediğini belirtti.

    Sicil affıyla Merkez Bankası'nda kara listede bulunanların silindiğini ancak bunun silineceğini, sicil affı yapılacağını duyan bütün bankaların bu listeleri hemen Merkez Bankası'nın bilgisayarlarından kendi bilgisayarlarına indirdiğini anlatan Yazıcı, ''Yasa çıkıp 'sil' denilse de bankalar bu listeleri ellerinde bulundurduklarından sicil affı gerçek anlamda işlevini yerine getirememektedir'' dedi.

    Hükümetin gündeminde yeni bir sicil affı ile ilgili herhangi bir çalışma bulunmadığını bildiren Yazıcı, bankalar ve finans kuruluşları tarafından kurulmuş olan Kredi Kayıt Bürosu A.Ş.'de ödenmeyen bütün kredi, çek ve senet bilgilerinin ayrıca tutulduğunu, bankaların kredi istihbaratlarında daha çok bu özel şirketin veri tabanını kullandığını kaydetti.

    Gümrüklerde yeni uygulama


    Bu arada Yazıcı, "Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması" ve yeni projelerin tanıtım toplantısında konuştu.

    Bugün başlattıkları "Yetkilendirilmiş Yükümlü" uygulaması ile gümrüklerde bekleme süresini daha da azaltacaklarını söyleyen Yazıcı, şunları kaydetti:

    "Yetkilendirilmiş yükümlü statüsü, güvenilirliğin devlet tarafından onaylanmasıdır. Biz firmalardan kurallara uymalarını, şeffaf olmalarını ve kendi kendilerini kontrol altında tutmalarını istiyoruz. Karşılığında da onlara güven duyuyor, işlemlerini hızlı ve kolay yapmalarını sağlıyoruz.

    Yetkilendirilmiş yükümlülerin eşyası, diğer firmalara göre gümrük idaresince daha az kontrole tabi tutulacak. Kontrol edilmesi gerektiği durumda da öncelikli olarak kontrol edilecek. Gümrüğe diğer firmalara göre daha az bilgi vereceklerdir. 'Yerinde Gümrükleme' ve 'İzinli Gönderici' haklarından sadece yetkilendirilmiş yükümlüler faydalanacak. Ayrıca halihazırda uygulanan diğer tüm kolaylaştırmalardan da yararlanacaklardır. Yetkilendirilmiş yükümlü statüsünü alan bir firma; güvenilir olduğunu, dürüst iş yaptığını dünyaya ilan ediyor demektir.

    Yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne, güvenilir, ticari kayıtları düzgün izlenebilir olan, mali yapısı taahhütlerini karşılamaya yeterli, emniyet ve güvenlik kriterlerini sağlayan, en az üç yıldır faaliyette bulunan, Türkiye'de yerleşik gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşları bu statüyü almaya hak kazanabilecek."

    Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası almak isteyen firmaların, öncelikle Gümrük ve Ticaret Bakanlığına başvuracağını dile getiren Bakan Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti:

    "Gerekli şartları taşıyıp taşımadıkları önce kağıt üzerinde, verdikleri belgeler nezdinde incelenecektir. Daha sonra firmanın tesislerine gidecek arkadaşlarımızın yapacağı incelemeler ile yaptığı uygulamaların öngördüğümüz standartlara uygun olup olmadığı değerlendirilecek, gerekli şartlara sahip olduğu anlaşılan firmalar sertifikalarını alacak. Sertifika alarak yetkilendirilmiş yükümlü olan firmalar süresiz olarak bu hakka sahip olacak.

    Bu arada, belgeyi bir kere aldıktan sonra firmalar istediği gibi hareket edecek, kimseye hesap vermeyecek zannedilmesin. Kural ihlali yapan firmalara müeyyideler uygulayacağız, gerekirse belgelerini iptal edeceğiz.

    Yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması, başta AB üyesi ülkeler, Amerika, Güney Kore ve Japonya olmak üzere dünyanın 46 ülkesinde geçerlidir. Biz de dünyada bu uygulamanın var olduğu ülkeler ile karşılıklı anlaşmalar yaparak, her iki tarafın firmalarının yetkilendirilmiş yükümlü statülerini diğer ülkede de kullanabilmesini sağlayacağız. Böylece Türkiye'de vereceğimiz yetkilendirilmiş yükümlü belgeleri bu uygulamanın yapıldığı diğer ülkelerde geçerli olacak."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow