hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüketmediğimiz gaz için İran'a 600 milyon $

    Tüketmediğimiz gaz için İrana 600 milyon $
    expand

    Türkiye, geçen sene kullanmadığı İran doğalgazı için 600 milyon dolar faturayla karşılaştı. "Al ya da öde" anlaşması nedeniyle ortaya çıkan durum, geçen sene sanayi şirketlerinin kriz nedeniyle az tüketim yapmasından kaynaklandı.

    İran'la yapılan anlaşma gereği Türkiye'nin İran'dan 2009 yılı için en az 6.8 milyar metreküp gaz alması gerekiyordu. Ancak bunun sadece 4.2 milyar metreküpü kullanılabildi.

    Aradaki kullanılmayan 2.6 milyar metreküplük fark için İran'a 600 milyon dolarlık ödeme yapılması gündeme geldi.

    Ekonomik krizin sanayideki doğalgaz tüketimini vurması ve elektrik tüketiminin düşmesi Türkiye'nin doğalgaz ithalatını azalttı. Ancak en önemli etkenlerden bir tanesi doğalgaza geçen sene 6 kere zam yapılması oldu.

    Geçen sene sanayide kulanılan doğalgazın fiyatı yüzde 74.9, evlerde kullanılan doğalgazın fiyatı ise yüzde 72.7 oranında arttı. Ev tüketiminin azalması Türkiye'nin doğalgaz ithalatını etkiledi.

    Tüm bu nedenlerle ortaya 600 milyon dolarlık bir ödeme çıktı. Ancak Türkiye daha önce İran'a karşı açtığı uluslararası mahkeme nedeniyle 700 milyon dolar alacaklı olduğu için iki taraf karşılıklı anlaşma yoluna gitti. Taraflar karşılıklı borçları silerken, borç-alacak ilişkisini 70 milyon dolar olarak bağladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow