hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Habitat Derneği genç girişimcileri desteklemek için yeni bir program başlattı

    Habitat Derneği genç girişimcileri desteklemek için yeni bir program başlattı
    expand

    Habitat Derneği, küçük ve orta büyüklükte işletmesi olan ve özellikle COVID-19 salgınından ciddi zarar görmüş 600 kadar genç girişimciyi desteklemeyi hedeflemektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    COVID-19’un olumsuz ekonomik etkileri tüm dünyada hissedilmektedir. Daralan gelir kaynakları ve kar marjları; mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeleri salgının ekonomik etkilerine karşı savunmasız kılmaktadır. İçinde bulunulan pandemi koşullarının ve pandemi nedeniyle getirilen kısıtlamaların; özellikle gençler (18-35 yaş), kadınlar, mülteciler ve engelli bireyler gibi dezavantajlı toplumsal kesimlerin işletmeleri ve girişimleri üzerinde ciddi etkileri bulunmaktadır. Yaşanan krizi atlatmak için mücadele eden işletme sahiplerinin ve girişimcilerin bir çoğu desteğe ihtiyaç duymaktadır.

    Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin, COVID-19 salgını sonrasında yaşanacak ekonomik toparlanmada önemli bir rol üstlenecekleri düşünülmektedir. Ekonomik toparlanmanın sağlanabilmesi için  genç girişimcilerin desteklenmesi; daha zengin, çeşitli ve sürdürülebilir bir ekonomiye olanak sağlayacaktır.

    Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır;

    “COVID-19 salgınının başlamasıyla birlikte ekonomik olarak sıkıntı yaşayan sektörlerin başında küçük ve orta ölçekteki işletmeler geliyor. Büyük firmalar ile karşılaştırıldığında birçok açıdan dezavantajlı durumda olan KOBİ’lerin, pandemi döneminde ayakta kalabilmeleri için çalışma sistemlerinde köklü değişikler yapmaları gerekiyor. KOBİ’lerin dayanıklılığının artması ve sürdürülebilir bir iş modeli oluşturabilmeleri için doğru ve hızlı karar alma yeteneklerini geliştirmeleri, nakit akışı sorununu çözmeleri, farklı iş modelleri oluşturmaları ve dijitalleşmeye daha fazla önem vermeleri gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Habitat Derneği olarak Türkiye’deki küçük ve orta ölçekteki işletmelerin ve girişimcilerin, dijitalleşme yolunda kapasitelerini geliştirmeleri amacıyla birçok eğitim ve çeşitli etkinlik faaliyetleri gerçekleştirdik. Youth Business International ortaklığında hayata geçirdiğimiz “Dönüşen KOBİ Programı” kapsamında yer alan finans ve dijital odaklı eğitimler, çeşitli hızlandırıcı programlar ve hibe desteği ile Türkiye genelinde 600 KOBİ ve girişimciyi desteklemeye devam edeceğiz.”

    Standard Chartered Foundation (SCF) tarafından bu projede finansal olarak desteklenen  Habitat Derneği'nin Youth Business International ile yürüttüğü bu yeni program, gençler için ekonomik kapsayıcılığı teşvik eden ve eşitsizlikle mücadeleye yönelik küresel bir girişim olan Futuremakers by Standard Chartered Projesi’nin bir parçasıdır.

    Youth Business International ve Standard Chartered Foundation; Afrika, Asya ve Avrupa’da bulunan 6 ülkede yeterli desteği alamayan 33.000’den fazla genç girişimciye kritik destek sağlamak için birlikte çalışmaktadır.

    Program kapsamında; özellikle COVID-19 salgınının olumsuz ekonomik etkilerine maruz kalan, genel olarak dezavantajlı durumda olan, kırsal kesimde faaliyet gösteren, küçük ölçekli, mali destek bulmakta zorlanan engelli ve kadın girişimciler ile işletme sahiplerine öncelik verilecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Programın amacı; genç girişimcilerin herkes için daha zengin, çeşitli ve sürdürülebilir bir ekonomiye katkı sağlamalarına destek olmaktır.  

    Youth Business International’ın CEO’su Anita Tiessen;

    “Pandeminin devam eden etkileri ekonomileri zayıflatırken ve alışılagelen iş modellerini bozmaya devam ederken genç girişimciler, özellikle küçük işletmeleri yönetenler ve dezavantajlı topluluklar en çok etkilenenler oldu.

    Geçen yıl COVID-19’un etkileriyle mücadele kapsamında 200.000’den fazla işletmeye destek olan ağımızdan ilham alıyoruz. Bu mücadele çoğu kişi için henüz bitmekten çok uzakta. Standard Chartered Foundation ile YBI’nın işbirliği; bize bu önemli çalışmayı genişletmemize, devam ettirmemize ve 33.000’den fazla işletmenin iş hayatında ayakta kalabilmeleri için ihtiyaç duydukları desteği almalarına; sürdürülebilir, çeşitli ve daha zengin bir ekonomiye katkıda bulunmamıza yardımcı olacak.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Program, Standard Chartered’ın İstanbul ekibindeki gönüllü çalışanlar tarafından desteklenmektedir.

    Standard Chartered Bank Türkiye CEO’su Kaşif Atun;

    “Futuremakers’ın bir parçası olarak bu projeyi başlatmaktan büyük gurur duyuyoruz. Habitat, Youth Business International ile birlikte, COVID-19'un ekonomik ve sosyal açıdan toplumumuz içinde en çok etkilediği gençleri destekliyor. Bu bizlere, Türkiye'deki Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ile genç girişimcilere ilham vermek, bilgi ve deneyimlerimizi aktarmak ve onları teşvik etmek için önemli bir fırsat sağlıyor. Bu projenin bir parçası olarak işletmelerin önümüzdeki aylarda olumlu yönde gelişmelerini görmeyi dört gözle bekliyoruz.”

    Elchee wear markasının kurucusu İlhan Aslan;

    “Elchee wear; Türkiye’de sürdürülebilir, organik ve vegan kadın tekstil ürünleri üreten bir markadır. Pandemi döneminde ürünlerinin imalatını yapan atölye ve fabrikalar çalışamadığı için kumaş tedariği konusunda zorluk çektik ve neredeyse hiç satış yapamaz duruma geldik. Satışların olmadığı dönemde anti bakteriyel kumaşlardan kadın iç giyim ve organik pamuk, bambu ipliklerden ise renkli çoraplar üreterek ürün yelpazemizi geliştirdik. Fakat bu ürünlerin yurt dışında online satışını yapabilmemiz için finansman, dijital pazarlama ve sosyal medyanın etkin kullanımı konusunda desteğe ihtiyacımız var.”.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Habitat Derneği, Türkiye genelinde 600 KOBİ ve girişimciye finansal risk yönetimi ve dijital dönüşüm eğitimleri, girişimcilik kampı, hızlandırıcı program ve hibe desteği dahil olmak üzere bütünsel bir destek paketi sağlayacaktır. Habitat Derneği, özellikle krizden en çok etkilenmiş olan 18 ile 35 yaş arasındaki, yeterli desteği alamamış KOBİ ve girişimcileri hedeflemektedir.

    Sorularınızı “donusenkobi@habitatdernegi.org” adresine mail atabilirsiniz.

    Youth Business International (YBI)

    YBI, geçim kaynaklarını dönüştürürken ve toplulukları güçlendirirken, insana yakışır işler yaratmak ve kapsayıcı ekonomik büyümeyi sağlamak için girişimcilikten yararlanarak, dünyanın dört bir yanındaki gençlerin iş kurmalarına, büyütmelerine ve sürdürülebilirliğine yardımcı olan küresel bir uzman kuruluşlar ağıdır.

    Özellikle dezavantajlı gençlere odaklanarak; onları zorlukları aşmaları ve başarılı işletme sahibi olabilmeleri için ihtiyaç duydukları becerilerle donatarak, güven ve bağlantı ağı inşa etmek için çaba göstermekteyiz.  Ticari ve sosyal kalkınmanın kavşak noktasında faaliyet göstererek; geleceği şekillendiren, zamanımızın en büyük zorluklarını çözmeye çalışan ve fırsatlar yaratan girişimcileri destekliyoruz. “www.youthbusiness.org” adresinden daha fazlasını okuyabilirsiniz.

    Medya soruları için lütfen “miranda.page@youthbusiness.org” adresinden Miranda Page ile iletişime geçin.

    Standard Chartered Foundation

    Standard Chartered Foundation (SCF); eğitim, istihdam, girişimcilik ve göz sağlığına odaklanan programlar aracılığıyla dezavantajlı gençler, özellikle kadınlar ve görme engelli insanlar için daha fazla ekonomik katılımı teşvik ederek eşitsizlikle mücadele eden bir hayır kurumudur.

    2019'da kurulan ve merkezi İngiltere ile Galler'de bulunan SCF (yardım numarası 1184946), Standard Chartered tarafından koordine edilen Futuremakers'ın lider dağıtım ortağıdır. www.sc.com/scfoundation adresinden daha fazlasını okuyabilirsiniz.

    Habitat Derneği

    Habitat Derneği, sürdürülebilir kalkınma alanında çalışan bir sivil toplum kuruluşudur. Gençlerin sürdürülebilir kalkınmada etkin rol oynamasını hedefleyen Habitat, 1995 yılında Kopenhag Sosyal Kalkınma Zirvesi ve 1996 yılında Birleşmiş Milletler Habitat II Zirvesi için bir araya gelen gençler tarafından 1997’de kuruldu. İlk kuruluş vizyonu dünya gençliği ile Türkiye gençliği arasında iletişim köprüsü kurmak olan Habitat, bu vizyon doğrultusunda gençlerin kapasitelerini geliştirmek ve uluslararası ortaklıklar kurmak adına birçok proje ve program geliştirmiştir. Kuruluşundan bu yana bütün çalışmalarında hükümetler, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla çok paydaşlı ortaklıklar kurmaktadır.

    Ayrıntılı bilgi için “https://habitatdernegi.org/” adresini ziyaret edebilirsiniz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow