hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan 172 bin mükellefe sıkı takip

    Hazine ve Maliye Bakanlığından 172 bin mükellefe sıkı takip
    expand
    KAYNAKHürriyet

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu yılın ilk 6 ayında vergi kayıp ve kaçağını önleme faaliyetleri kapsamında farklı sektörlerden 172 bin 433 mükellefi analiz etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kayıp ve kaçağı ile kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin önlenmesine yönelik sektörel ve tematik analiz çalışmalarına kapsamında başta e-ticaret, akaryakıt, gayrimenkul, otomotiv, kozmetik sektörleri ile sahtecilik ve vergi iadeleri konularından toplamda 172 bin 433 mükellefi analize tabi tuttu. Çalışma sonuçları raporlara bağlanarak, riskli bulunan mükellefler gereğinin yapılması için ilgili kurumlara bildirildi.

    Bakanlığın, 2022 Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler raporunda bu yılın ilk 6 ayında yapılanlar ile yılın kalan döneminde neler yapılacağı anlatıldı. Risk Analiz Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları sıralanırken, belirlenen sektör ve temalara yönelik riskli Mükellef kümesinin tespiti amacıyla senaryolar hazırlandığı belirtilerek, risk seviyesini belirlemek için skorlama kuralları geliştirme çalışmalarının yürütüldüğü kaydedildi. Rapora göre; Bütünleşik Sahtecilik Tespit Modülü çalışmalarına yönelik risk senaryoları hazırlanması çalışmalarına, RADAR Sistemi içerinde yer alan verilerin tanımlanması için veri sözlüğü çalışmalarına devam edildi.

    Mevcut veri entegrasyonu ve modellemesi, yazılım geliştirme ve risk senaryolarının otomasyona bağlanması çalışmaları yürütülerek RADAR’ı geliştirme çalışmaları yapıldı, bu kapsamda hazırlanan senaryo ve veri modelleri sisteme entegre edildi. Yılın kalan kısmında ise vergi kayıp ve kaçağı ile kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin tespitine yönelik çalışmaların yapay zekâ teknolojisi ile desteklenmesi amacıyla makine öğrenmesi çalışmalarının yürütülmesine devam edilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SAHTE BELGEYE HEMEN İNCELEME

    Bakanlık raporunda, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı çalışmaları anlatılırken, sahte belge denetimlerinin bekletilmeden incelemeye gönderildiği belirtildi. Raporda, cari dönemde faal olup, sahte belge düzenlediği tespit edilen mükelleflerin görev havuzunda bekletilmeksizin doğrudan inceleme olarak Vergi Müfettişlerine gönderilmesine ve cari dönemde incelenmesinin sağlanarak caydırıcılığının artırılmasına yönelik çalışmalara devam edildiği kaydedildi. Akaryakıt sektöründe ortaya çıkması muhtemel vergi kayıp ve kaçağını en aza indirmek amacıyla sistem geliştirme, sektörün risk unsurlarını belirleme, belirlenen risk unsurları ve elde edilen veriler ışığında analizler yaparak riskli mükelleflerin tespit edilmesi, incelemeye sevk edilmesi ve inceleme sonuçlarının takip edilmesi geliştirme çalışmalarına devam edildiği kaydedildi. Raporda, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu dağıtım ve otomasyon firmalarından aranan mali yeterlik kriterlerinin taşınıp taşınmadığına ilişkin görüş talepleri kaçakçılığın önlenebilmesi için ivedilikle cevaplanmaktadır” denildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow