hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İhracat İklimi Endeksi Temmuz verileri açıklandı

    İhracat İklimi Endeksi Temmuz verileri açıklandı
    expand

    İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi üst üste üçüncü kez aylık bazda azaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi temmuzda 50,3’e geriledi ve böylece üst üste üçüncü kez aylık bazda azalma kaydetti. Bu rakam, uluslararası talep koşullarında yaşanan güçlenmenin çok hafif olduğuna işaret etti. Yaşanan iyileşme, son altı aydır devam eden pozitif dönemin en sınırlı düzeyinde gerçekleşti.

    Almanya’da üretim temmuzda son altı ayın ilk düşüşünü kaydetti. İtalya, Fransa ve Hollanda gibi birçok Avrupa ülkesinde de ekonomik aktivite zayıfladı. ABD’de ekonomik aktivite temmuzda üst üste altıncı kez arttı. En olumlu talep gelişmeleri yine Orta Doğu’da yoğunlaşırken, en belirgin büyüme Suudi Arabistan’da ölçüldü. Hindistan güçlü performansını sürdürdü. Rusya ve Çin’de de büyüme ivme kaybetse de devam etti. Brezilya’da ise üretim son beş aydır ilk kez daraldı.

    Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Temmuz 2023 dönemi sonuçları açıklandı. Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

    Haziran’da 51,1 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, üst üste üçüncü kez aylık bazda azalarak temmuzda 50,3’e geriledi. Bu rakam, uluslararası talep koşullarında yaşanan güçlenmenin çok hafif olduğuna işaret etti. Yaşanan iyileşme, son altı aydır devam eden pozitif dönemin en sınırlı düzeyinde gerçekleşti.

    Almanya’da üretim düştü, ABD’de artış ivme kaybetti

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk imalat sektörü ihracat pazarının yaklaşık yüzde 9’unu oluşturan Almanya’da üretim hazirandaki yatay seyrin ardından temmuzda son altı ayın ilk düşüşünü kaydetti. İtalya, Fransa, Hollanda, Polonya ve Çek Cumhuriyeti dahil olmak üzere diğer birçok Avrupa ülkesinde de ekonomik aktivite zayıfladı. Takip edilen tüm ekonomiler içerisinde en kesin üretim daralması Avusturya’da gerçekleşti. Birleşik Krallık, İspanya ve Yunanistan genişleme bölgesinde kalmaya devam etse de bunlardan sadece Yunanistan’da büyüme haziran ayına göre hız kazandı. ABD’de ekonomik aktivite temmuzda üst üste altıncı kez arttı ancak söz konusu artış ivme kaybederek şubattan beri en düşük oranda kaydedildi.

    En olumlu talep gelişmeleri yine Orta Doğu’da yoğunlaştı

    Üçüncü çeyreğin başında küresel çapta en olumlu talep gelişmelerinin yine büyük ölçüde Orta Doğu'da yoğunlaştığı görüldü. Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan'da ekonomik aktivite hızlı artışlar gösterdi. Anket kapsamında takip edilen tüm ekonomiler içerisinde en belirgin büyüme Suudi Arabistan’da ölçüldü. Diğer ülkelere bakıldığında, Lübnan’da üretimin art arda ikinci ay arttığı, Mısır'da ise düşüşün hız kestiği görüldü. Temmuzda ekonomik aktivitenin önceki aya göre daha hızlı arttığı Hindistan güçlü performansını sürdürürken Rusya ve Çin’de ise büyüme ivme kaybederek de olsa devam etti. Brezilya’da ise üretim son beş aydır ilk kez daraldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:

    “Avrupa'da özellikle imalat sektöründe giderek bozulan ekonomik görünüm, Türk imalat sanayi ihracatçıları açısından iyileşme trendinin sona ermiş olabileceğine işaret ediyor. Firmalar, Orta Doğu'daki canlı talep koşullarının şu an için büyümeyi devam ettirmesini ümit ediyor olacak. Ancak dış talep koşullarının kötüleştiği bir dönemin açılmaması için küresel ölçekte büyümenin daha genele yayılı hale gelmesi gerekecek.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow