hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    IMF’den AB’ye kriz önerisi: Kara gün fonu yaratılmalı

    IMF’den AB’ye kriz önerisi: Kara gün fonu yaratılmalı
    expand

    IMF, AB'nin yüksek borçlu ülkelerinin bütçelerini üç ila beş yılda dengelemeye zorlayan açık kurallarına ihtiyacı olduğunu ve bloğun kötü gün fonu oluşturması gerektiğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Washington merkezli Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Komisyonu'nun İstikrar Büyüme Paktı (SGP) reformu için taslak önlemler hazırladığı sırada gelen bir raporunda bloğa "risk tabanlı" bir çerçeve çağrısında bulundu.

    IMF ayrıca, AB ülkelerini koronavirüs pandemisi gibi ani ekonomik şoklara karşı koruyabilecek ve iklim değişikliğiyle mücadele girişimlerinin finansmanına yardımcı olabilecek bir yağmurlu gün fonuna duyulan ihtiyacı vurguladı.

    Raporda “Herkes kuralların reforma ihtiyaç duyduğu konusunda hemfikir, ancak yapılması gerekenler konusunda Kuzey'deki peni kıskaçları ile borçlu Güney arasında büyük bir ayrım var.” ifadeleri kullanıldı.

    “Kriz, istikrarsız bir savaş, yükselen fiyatlar ve yüksek kamu borçları sırasında hükümetlerin mali durumlarını nasıl idare etmesi gerektiği konusunda siyasi bir çıkmaz yaratmakla tehdit ediyor” denilen rapora eşlik eden bir blog yazısında, IMF çalışanları “Yüksek borç ve yükselen faiz oranları, hükümetlerin, yaşam maliyetindeki aşırı artışlarla mücadele ve iklim acil durumunu ele alma da dahil olmak üzere, günümüzün çoklu önceliklerini ele almasını zorlaştırıyor” diye yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Euro bölgesi borcu Mart sonunda yüzde 95'in üzerine vardı. Yunanistan yüzde 189 ile ilk sırada yer alırken, onu yüzde 152 ile İtalya ve yüzde 127 ile Portekiz izledi. Fransa ve İspanya'nın her ikisi de yüzde 114'ün üzerinde bir borç yüküne sahip.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow