hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İngiliz enerji üreticisinden rekor kâr açıklaması

    İngiliz enerji üreticisinden rekor kâr açıklaması
    expand

    Hizmet sağlayıcısı British Gas'ın sahibi olan İngiliz petrol ve gaz üreticisi Centrica, 2022 mali yılı için rekor kar bildirdi ve artan maliyetlerden yararlanan en son enerji devi oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiliz Centrica'nın yıllık gelirleri, tüketiciler için daha yüksek fiyatların sonucunda üç katına çıktı.

    Şirket raporuna göre, işletme karı bir yıl önceki 948 milyon sterlinden (1,1 milyar dolar) 3,3 milyar sterline (4 milyar dolar) yükseldi ve şirketin 2012'de kaydettiği 2,7 milyar sterlin (3,2 milyar dolar) olan önceki rekor yıllık karını geride bıraktı.

    Centrica, karının 750 milyon sterlinlik kısmını (900 milyon dolar) hissedarlara vereceğini duyurdu. Yıl için temettü 200 milyon sterlin (240 milyon dolar) üzerinde bir değere sahip olurken, kendi hisselerini geri alarak hisse fiyatını artırmak için 300 milyon sterlin (360 milyon dolar) daha harcanacak. Tutar, halihazırda duyurulan 250 milyon sterlin (300 milyon dolar) hisse geri alımının üzerine geliyor, bu da Centrica'nın şu anda ihraç edilen tüm hisselerin yüzde 10'undan daha fazlasına sahip olacağı anlamına geliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rekor kıran rakamlar, Ticaret Sendikaları Kongresi (TUC) Genel Sekreteri Paul Nowak'ın kamu mülkiyetini teşvik etmesiyle birlikte, enerji sağlayıcıları için tampon kârlara yönelik daha sert vergiler için yeni çağrıları tetikledi. Nowak, "Milyonlarca aile evlerini ısıtmak için mücadele ederken, Centrica gibi şirketler devasa karlar elde ediyor" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow