hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşsizlik maaşı nasıl alınır? Kimler işsizlik maaşı alabilir?

    İşsizlik maaşı nasıl alınır Kimler işsizlik maaşı alabilir
    expand

    İşsizlik maaşı alma şartları ödenekten yararlanmak isteyen kişiler tarafından araştırılmaya devam ediyor. İşsizlik ödeneği de olarak adlandırılan ücret çalışan kişinin sigortalılık durumuna göre belirli bir dönem alınabiliyor. Öte yandan sigortaya ödenen brüt miktar da alınacak olan ücreti etkiliyor. Peki, işsizlik maaşı nasıl alınır?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşsizlik maaşı almak isteyen kişiler ödeneği alabilmek için gerekli olan şartları araştırmayı sürdürüyor. İŞKUR’a yapılan başvuru neticesinde yapılan değerlendirmenin ardından işsizlik ödeneği alacak kişinin bu miktarı alma süresi ve kaç para alacağı belirleniyor. İşte işsizlik maaşı alacak kişilerin bilmesi gereken detaylar…

    İŞSİZLİK MAAŞI ALMA ŞARTLARI

    • Ödenekten faydalanmak isteyen kişilerin yerine getirmesi gereken şartlar şöyle;
    • Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
    • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
    • Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
    • Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.

    Bu şartları yerine getiren kişiler İŞKUR'un resmi internet adresi üzerinden ya da herhangi bir bayisine giderek başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirler.

    SAĞLIK HİZMETLERİNDEN ÜCRETİZ YARARLANIYOR

    Ödeneği almaya hak kazanan kişilerin Genel Sağlık Sigortası primleri İŞKUR tarafından karşılanıyor. Öte yandan işsiz kalan kişinin yeni bir iş bulması ve meslek geliştirme, edindirme kurslarından yararlanması da yine İŞKUR tarafından sağlanıyor.

    İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜRE İLE ALINABİLİR?

    Ödenek 6 ay, 8 ay ve 10 ay olmak üzere sigorta primlerinin yatırılmasına göre belirleniyor. 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün işsizlik maaşı veriliyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow