hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşsizlik maaşı ne kadar, nasıl hesaplanır? Asgari ücret yüzde 30 artarsa işsizlik maaşı kaç TL olacak?

    İşsizlik maaşı ne kadar, nasıl hesaplanır Asgari ücret yüzde 30 artarsa işsizlik maaşı kaç TL olacak
    expand

    Asgari ücret artışı aynı zamanda AGİ ve işsizlik maaşını da yakından ilgilendiriyor. Yeniden belirlenen alt ve üst sınır ile işsizlik maaşı aylık ödeneği maksimum tutarı şekillenmiş olacak. Peki, işsizlik maaşı ne kadar, nasıl hesaplanır, 2022 işsizlik ödeneği kaç TL olacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asgari ücrette ikinci toplantı bugün gerçekleşiyor. İlk toplantıda diğer toplantıların tarihleri belirlenmişti. İşveren ve işçi sendikasının ev sahipliğinde gerçekleşecek diğer toplantılar sonrasında asgari ücret duyurulacak. Asgari ücrete yapılacak artış yüzdesi hem AGİ’ye hem de işsizlik maaşına etki edecek. Peki, işsizlik ödeneği nasıl hesaplanıyor, asgari ücrete yüzde 30 zam gelirse ödenek ne kadar olacak?

    İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR, NASIL HESAPLANIR?

    Yasaya göre; işsizlik maaşının en düşük miktarı brüt asgari ücretin yüzde 40’ı, en yükseği ise yüzde 80’i kadar. Asgari ücret en az yüzde 30 artarsa en düşük işsizlik maaşı 1.420 liradan 1.846 liraya yükselecek. En yüksek işsizlik maaşı 2 bin 840 liradan 3 bin 692 liraya çıkacak.

    Yani olası yüzde 30’luk artış sonrasında işsizlik maaşı tavan ücreti 2022 yılında 3 bin 692 liraya kadar çıkacak.

    İŞSİZLİK ÖDENEĞİ NEDİR?

    İşsizlik maaşı belirli koşullar altında işten çıkarılan işçilere son çalışma dönemlerine göre ödenen aylık ücret olarak biliniyor. Belirli haller dışında işten çıkarılan işçi 6, 8 ve 10 ay boyunca işsizlik ödeneği alabiliyor. İşçi yeni bir işe başladığında bu ödenek kesiliyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow