hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte dünyanın en büyük döviz rezervine sahip ülkeleri

    İşte dünyanın en büyük döviz rezervine sahip ülkeleri
    expand

    En güncel veri kabul edilen 2021 Kasım ayı verilerine göre en çok döviz rezervine sahip merkez bankaları sıralandı. Listede 4. ve 5. sıradaki Rusya ve Hindistan bir kez daha yer değiştirirken ilk 10'u oluşturan ülkelerin gelişmekte olan ülkelerden gelmesi dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin, şaşırtıcı bir şekilde 3.193 trilyon dolarlık varlığa sahip uluslararası rezervler açısından daimi liderliğini korudu. İkinci sırayı 1.238 trilyon dolarla Japonya alırken, üçüncü sırayı 892 milyar dolar varlıkla İsviçre aldı.

    Ukrayna'yla ilgili yaptırımlar nedeniyle Batı tarafından dondurulanlar da dahil olmak üzere Rusya'nın varlıkları 540 milyar dolara yükseldi. Bu, Rusya'nın geçen yazdan beri dördüncü sırada yer alan Hindistan'ı yerinden etmesine izin verdi. Eylül sonu itibarıyla Hindistan'ın varlıkları 532 milyar doları buldu. İki ülke 2015'ten beri bu göstergede birbiriyle yarışıyor.

    Rapora göre, ilk 10'un alt yarısında, gelişmekte olan ekonomilerin gelişmiş piyasa emsallerini geride bıraktığı ilginç bir eğilim görüldü. Hong Kong altıncı en büyük rezerv sahibi olarak Suudi Arabistan tarafından yerinden edildi, Güney Kore yedi numaraya geriledi. Brezilya dokuzuncu sıraya yükseldi ve Singapur da onuncu sıraya geriledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya ve ABD geçen yıl sırasıyla 11. ve 12. sıralarını korurken, Fransa 13. sıraya yükseldi ve onu 14. olarak İtalya izledi. Meksika üç sıra yükselerek 15. sıraya yükseldi. Tayland, İngiltere, İsrail, Polonya ve Çek Cumhuriyeti sırasıyla ilk 20'yi tamamladı.

    Çalışma, RIA Novosti tarafından 2021 yılı itibariyle dünyanın en büyük 90 ekonomisinin merkez bankalarından alınan verilere dayanılarak yapıldı. Nihai örneklem, Eylül ayı verilerini Kasım ayı ortasında açıklayan en büyük rezervlere sahip 50 ekonomiyi içeriyordu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow