hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tükenmişlik sendromunun ilacı bulundu

    Tükenmişlik sendromunun ilacı bulundu
    expand

    Kişisel gelişim kitapları kimileri için çok inandırıcıyken, kimileri de kitapçının kişisel gelişim reyonundan cüzzamlıymış gibi kaçar. Work & Stress Journal’da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre bazı kişisel gelişim kitapları iş yeri stresi, tükenmişlik ve depresyon belirtilerini terapiye gerek duyulmadan ucuz ve etkin bir şekilde gideriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Basel Üniversitesi ile Münih İş ve Ruh Sağlığı Enstitüsü'nün ortak çalışmasında, orta-şiddetli stresli katılımcıların bir grubundan kişisel gelişim kitaplarının tipik bir örneği olan ‘Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT)’ isimli kitabı okumaları istendi. Kitabı okuyan grup, okumayan diğer gruba göre kendilerinde (bilimsel olarak geçerli bir oranda) daha az stres, tükenmişlik ve depresyonun hissetmeye başladı.

    Bu kitaplar tükenmişlik sendromlarını giderebilir

    ''Elçin Sangu da tükendi!''

    Kabul ve Kararlılık Terapisi (Acceptance and Commitment Theraphy, ACT) insanların psikolojik olarak daha esnek olmalarına yardım eden bilişsel davranışçı bir terapi biçimi. Çalışmanın yazarlarına göre bunun anlamı hoş olmayan iç düşüncelerimiz ve sevimsiz deneyimlerimizi değiştirmek veya kaçmak yerine kabul etmeyi öğrenmek ve bunları geride bırakmak. Psikolojik olarak daha esnek insanların stresli durumlarla başa edebilmek için daha çok bilişsel kaynağı olduğu için, kaotik işyerleri dahil hayatımızın her alanında bu yetenek bizim için önemli.

    Tükenmişlik sendromu temelde bitkinlik hissi, insanlar hakkında olumsuz düşünme, iş yerindeki durumları değiştiremediğini ya da bunlarla başa çıkamadığını hissetmek olarak tanımlanıyor. Araştırmada okutulan ACT kitabı, bu sendromun sert duygusal yapıyla ilgisini anlatıyor ve psikolojik olarak daha esnek olmaya yardım eden farkındalık ve kabul gibi teknikleri tanıtıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    119 denekle çalıştılar

    Çalışma basit bir şekilde yürütüldü, araştırmacılar psikolojik testler yardımıyla stres seviyeleri ölçülerek, ortadan yüksek stres seviyesine kadar stres gözlemlenen 119 denekle çalıştılar. Denekler kitabı okuduktan önce ve sonra ruhsal iyi hallerini, kendilerini ne kadar tükenmiş hissettiklerini ve streslerini ölçen çevrimiçi bir seri teste girdi. Katılımcılar inşaat, sağlık, eğitim, ziraat ve satış gibi farklı iş alanlarında çalışanlardı.

    Araştırmacılar katılımcıları iki gruba böldü; birinci gruba ACT kitabı hemen verildi ve 5 hafta içinde bitirmeleri istendi. Okudukları düzenli olarak test edildi. İkinci grup kitaba başlamak içim biraz bekledi ve sonra test edildi.

    Araştırmacılar, kitabı ilk okuyan grubun sonuçlarını bekleyenlerle karşılaştırdıklarında kitap okuyanların stresi ve tükenmişliklerinin tüm boyutlarında önemli bir azalma gözlemledi. Grup ayrıca genel iyilik ve depresyon belirtilerinde de gelişme kaydetti.

    Etkileri 3 ay sonra da geçerli

    Sonuçlara göre bir terapist yardımı olmadan, sadece ACT temelli bir kişisel gelişim kitabı okumak hissedilen stres ve tükenmişliğin belirtilerini önemli oranda gideriyor. Ayrıca, araştırma sonrasında yapılan testlerde, alınan iyi sonuçların 3 ay sonra da geçerli olduğu saptandı. Bunun anlamı sonuçların kalıcı olduğu. Kitabı okuyanların sonrasında okumaya devam etmeleri de mümkün ama araştırmacılar, katılımcıların aslında kitaptan öğrendiklerini kullanmaya devam ettiğini iddia ediyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kitabı okuyup bitirme zorunluluğu olmadan, kitabı rastlantısal olarak alan kişilerde aynı sonucu verip vermeyeceği tartışılsa da ve psikiyatristler terapist yardımı almayı önerse de, fiyatının düşüklüğü ve yan etkisinin olmayışı bu alternatifi şiddetle denemeye değer kılıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow