hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Japonya'da enflasyon 40 yılın zirvesinde

    Japonyada enflasyon 40 yılın zirvesinde
    expand

    Japonya'da tüketici enflasyonu aylık bazda yüzde 0.6 ve yıllık bazda yüzde 3.7 artarak son 40 yılın zirvesine çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Japonya'da tüketici fiyatlarında artış ekim ayında da Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) yüzde 2 olan fiyat istikrarı hedefinin üzerinde gerçekleşti. Son 7 aydır yüzde 2 hedefinin üzerine çıkan yıllık enflasyon ekim ayında yüzde 3,7 oldu.

    Eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 3 olarak gerçekleşmişti.

    Taze gıda fiyatları dışarıda bırakılarak hesaplanan çekirdek enflasyon ekim ayında yıllık yüzde 3,6 olarak gerçekleşti. Ekonomistler ise çekirdek enflasyonun yüzde 3,5 olmasını bekliyordu.

    Taze gıda ve enerji fiyatları dışarıda bırakıldığında tüketici fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,5 arttı. Eylül ayında artış oranı yüzde 1,8 seviyesindeydi.

    BOJ BAŞKANI KURODA: FAİZİ ŞU AN ARTIRMAK UYGUN DEĞİL

    Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, bugün açıklanan enflasyon rakamları sonrasında yaptığı değerlendirmede, yüzde 2 fiyat istikrarı hedefinin sürdürülebilir şekilde yakalanması için ücretlerin yüzde 3 civarında artması gerektiğini söyledi.

    Kuroda, ekonomi ücretlerde bu artışı sağlayacak kadar güçlenmediği sürece faiz artırımı yapmaktan kaçınacaklarını vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Parlamentoda konuşan Kuroda, Japonya'nın ekonomik görünümü için belirsizliğin aşırı yüksek olduğunu, BOJ'un ultra gevşek para politikası ile ekonomide büyümeyi ücretler daha fazla artara kadar devam ettirmesi gerektiğini ifade etti.

    Kuroda, "Faiz oranlarını şimdi artırmak Japonya'nın ekonomik toparlanmasını erteler. BOJ'un sonsuza kadar faiz artırmayacağını söylemiyorum, ben cari ekonomik gelişmeler ve fiyat gelişmeleri ışığında faizi şu an artırmanın uygun olmadığını söylüyorum" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow