Kısa çalışma ödeneği ne kadar, başvuru şartları neler? İŞKUR açıkladı!

Kısa çalışma ödeneği corona virüsü destekleri kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilecek. Başvurular İŞKUR’un elektronik ortamından yapılabileceği gibi illerde bulunan müdürlüklere gidilerek de başvurular gerçekleştirilebilecek. Peki, kısa çalışma ödeneği başvuru şartları neler?
Kısa çalışma ödeneği kapsamında işverenler kapalı bulunan süreç boyunca işçilerin maaş ödemesi desteğini alabilecekler. Ancak bu destekten yararlanılabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. İşte kısa çalışma ödeneği başvuruları ile ilgili bilinmesi gereken bazı detaylar…
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?
Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.
Bu kapsamda işçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi ve Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesi hizmetleri sağlanmaktadır.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ALMA ŞARTLARI NELER?
İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,
İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, çalışma süreleri ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması,
İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması gerekmektedir.
Bu kapsamda İŞKUR’a gerçekleştirilecek başvurular değerlendirildikten sonra brüt maaşın yüzde 60’ı yatırılacak.
Kısa Çalışma Ödeneği başvurularının elektronik ortamda gerçekleştirildiğini anımsatan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Kısa çalışma ödeneğinden; kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olup, son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olanlar yararlanabiliyordu. Yeni Koronavirüs tedbirleri kapsamında yapılan düzenlemeyle uygulama şartlarını kolaylaştırdık. Bu kapsamda kısa çalışma uygulamamızdan yararlanmak isteyenler için; 600 gün şartını 450 güne, 120 gün şartını da 60 güne düşürdük. İşverenlerimiz için mevcut istihdamı koruma şartı da getirdik.” dedi.
TÜM DETAYLAR VE BAŞVURU İÇİN TIKLAYINIZ…
ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE KADAR VERİLECEK?
Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son oniki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Uzman isim yorumladı: Kritik tahmin sonrasında gram altın 5 bin lirayı geçecek mi?
HABER... Kritik veri açıklandı! Milyonlar merakla bekliyor: Emeklilerin maaş zammı netleşmeye başladı
EMEKLİ PROMOSYONU 2025 | Emekliye tek seferlik 25 bin lira! İşte aranan şartlar...
Togg T10X, 2025’e güçlü başladı: Satışlarda liderlik sürüyor
Temmuz zamları şekilleniyor: Memur, emekli ve sosyal destek ödemeleri artıyor