Köfte, kebap, peynir derken… Balın da tadını kaçırdılar! Bakanlık yeni ifşa listesini yayımladı…

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye genelinde gerçekleştirdiği gıda denetimleri kapsamında sağlığa zararlı ve taklit ürünleri içeren listelerini güncelledi. Bakanlık, 5 Mayıs 2025 tarihinde yayımladığı son denetim raporuyla birlikte toplamda 37 yeni ürünü daha kamuoyuyla paylaştı.
Bakanlık tarafından yayımlanan raporlar, üç ayrı başlık altında sınıflandırılıyor:
SAĞLIĞI TEHLİKEYE DÜŞÜRECEK GIDALAR
Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar – İçerik Eksikliği
Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar – Yabancı Madde İlavesi
Bu sınıflandırmalara göre ürünler, ya içermesi gereken maddeyi barındırmadığı ya da yasaklı veya farklı içeriklerle üretildiği için listelere alınıyor.
SAĞLIĞI TEHLİKEYE DÜŞÜREN ÜRÜN SAYISI 222'YE YÜKSELDİ
5 Mayıs’ta yayımlanan son eklemeyle birlikte, Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar Listesine 1 ürün daha eklendi. Böylece listede yer alan toplam ürün sayısı 222’ye çıktı. Bu liste, doğrudan halk sağlığını tehdit eden ürünleri kapsıyor.
TAKLİT VE TAĞŞİŞ ÜRÜN SAYISI REKOR SEVİYEDE
İçerik Eksikliği Nedeniyle oluşturulan listede bir ürün daha tespit edildi ve bu kategorideki toplam firma sayısı 184 oldu.
Farklı Madde İlavesi Nedeniyle yayımlanan listede ise 35 yeni ürün belirlendi. Böylece bu listede yer alan ürün sayısı 1.234’e ulaştı. Bu liste, orijinal olmayan ya da farklı madde karıştırılarak tüketici yanıltılan ürünleri kapsıyor.
YEMEKLİK YAĞA GIDA DIŞI BOYA EKLENDİ
Aydın'ın Efeler ilçesinde faaliyet gösteren Seçil Yağ Gıda Tarım İnşaat Petrol Ürünleri Nakliye İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Seçtat markasıyla piyasaya sunduğu 4,6 litrelik karışım yemeklik yağda, gıda mevzuatına aykırı olarak boya katkısı yaptığı tespit edildi. Bu ürün doğrudan “sağlığı tehlikeye düşüren” listesine eklendi.
VİTAMİN TAKVİYESİNDE ETKEN MADDE YOK
Adana'nın Yüreğir ilçesindeki Nurs Lokman Hekim Gıda, Tarım, Bitki ve Botanik Medikal Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., BCL Ocaps markalı takviye edici gıdada, etiketinde beyan edilen etken maddenin bulunmadığı ortaya çıktı. Bu ürün ise “taklit veya tağşiş – içerik eksikliği” kapsamında listelendi.
TÜKETİCİLERE UYARI: ETİKETLERİ MUTLAKA KONTROL EDİN
Tarım ve Orman Bakanlığı, vatandaşların ürün satın alırken etiket bilgilerine dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor. Bakanlık ayrıca, şüpheli durumların Alo 174 Gıda Hattı veya e-Devlet şikayet sistemleri üzerinden bildirilmesini öneriyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Togg T10X, 2025’e güçlü başladı: Satışlarda liderlik sürüyor
Temmuz zamları şekilleniyor: Memur, emekli ve sosyal destek ödemeleri artıyor
Goldman Sachs'tan yeni altın tahmini! Gram altın 6 bin liraya mı yükselecek?
Yatırımcılar Dikkat! O Gelişme Altın ve Dolarda Yeni Zirve Getirebilir
HABER... Kritik veri açıklandı! 4 aylık zam farkı belli oldu: En düşük emekli maaşı için yeni tahmin...