hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Konu: Tesla, Twitter ve SpaceX! Elon Musk imparatorluğunda zor bir hafta geçirdi

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Tesla’daki kurumsal hissedarlar, şirketin yönetim kurulunu açık bir mektupla Elon Musk’ı dizginlemesi konusunda uyardı. Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre rapor Musk’ın net servetinden yaklaşık 13 milyar dolar sildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elon Musk için zorlu bir hafta, Tesla’daki kurumsal hissedarların açık mektubuyla sona erdi. Hissedarlar, Musk'ı “fazla başına buyruk” olmakla eleştirdi ve şirketin yönetim kuruluna CEO’yu dizginlemeleri konusunda uyarıda bulundu.

    Mektup, SpaceX Starship roketinin ilk test uçuşunda başarısızlığını ve net gelirin daralan marjlarla önceki yıla göre yüzde 20′den fazla düştüğünü gören Tesla sonuç raporunu takip ediyor. Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre rapor Perşembe günü Tesla hisselerini neredeyse yüzde 10 düşürdü ve Musk’ın net servetinden yaklaşık 13 milyar doları götürdü.

    Musk ayrıca, ödeme yapmayan çoğu abonenin hesaplarından mavi tiki kaldırdı ve vadettiğinin aksine platformda yaygınlaşan sahte hesapların önünün açılmasına sebep olarak, hükümet yetkilileri de dahil olmak üzere Twitter kamuoyu ile yeniden tartışmaya girdi.

    MEKTUP NE DİYOR?

    CNBC'de yayımlanan habere göre varlıklarının 1,5 milyar dolardan fazla olduğunu söyleyen Tesla yatırımcıları, özellikle Musk ve Tesla’nın insan hakları ve işçi haklarını ele alma biçimiyle ilgileniyor. Mektupları, Tesla’nın ırk ayrımcılığı, sendika bozma, maaş hırsızlığı, cinsel taciz ve güvensiz çalışma koşulları nedeniyle dava edildiği birçok davayı anlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hissedarlar, “Tesla, ‘yasaların üzerinde’ olma konusunda daha geniş bir kültürü benimsiyor gibi görünüyor” diye yazdı. Tesla’nın şu anda ABD Adalet Bakanlığı, Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi ve Kaliforniya Motorlu Taşıtlar Dairesi tarafından otomatik pilotu nedeniyle cezai soruşturmalarla karşı karşıya olduğunu ekleyen hissedarlar, “CEO Musk, düzenleyicilerle sorunları çözmek için çalışmak yerine, aşağılayıcı tweet’ler ve yorumlar yaparak gerilimi artırdı” dedi.

    Tesla’nın yönetim kuruluna yazılan açık mektup öncesinde Tesla hisseleri geçen ay da yüzde 15′ten fazla düşmüştü.

    Şirketin 2023′ün ilk üç ayına ilişkin yatırımcı sunumuna göre Tesla, fabrikalarında üretimi artırdıktan ve ilk çeyrek boyunca fiyat indirimleri uyguladıktan sonra satıcılara 7,32 milyar dolar borçlu ve 14,38 milyar dolarlık envantere sahip.

    Nia Impact Capital’den Kristin Hull, CNBC’ye mektubun bir “harekete geçirici mesaj” anlamına geldiğini ve Tesla Başkanı Robyn Denholm’un en azından anlamlı bir yanıt yazmak için zaman ayıracağını umduğunu söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow