hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bitcoin'de kritik dönem! Boğa koşusu başladı mı? İşte halving hakkında merak edilen her şey

    Bitcoinde kritik dönem Boğa koşusu başladı mı İşte halving hakkında merak edilen her şey
    expand

    Bitcoin, yılın başından bu yana yüzde 80 arttı. Tarihler, kripto para biriminin “halving”e giden yolda iyi performans gösterme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Her dört yılda bir gerçekleşen halving yani Bitcoin yarılanması, başarılı bir şekilde yeni Bitcoin madenciliği için ödülleri yüzde 50 oranında azaltarak Bitcoin arzını azaltmayı amaçlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bitcoin değerinde uzun süreli bir yükseliş için katalizör olabilecek önemli bir teknik olaydan yaklaşık bir yıl uzakta. Kesin tarih henüz bilinmemekle birlikte, Nisan veya Mayıs 2024′te Bitcoin’in bir sonraki "halving”den geçmesi bekleniyor.

    Potansiyel bir Fed faiz oranı indirimi, bankacılık sektöründeki sıkıntılardan kaynaklanan yavaş büyüme ve sıkılaşan kredi koşullarıyla mücadele ettiğinden, Bitcoin, yarılanma beklentisiyle son birkaç hafta içinde yükseliyor .

    CoinGecko’nun verilerine göre, Çarşamba sabahı itibariyle bir bitcoin yaklaşık 30.000 dolar değerindeydi. Lider kripto para birimi, yılın başından bu yana yüzde 80′den fazla arttı.

    Kripto borsası Luno’da kurumsal gelişim ve uluslararası başkan yardımcısı Vijay Ayyar, banka iflasları ve ekonomik belirsizliğin olduğu bir dönemde Bitcoinin 30.000 doların üzerine sıçramasının, krito para birimi için döngüsel “dip”in oluştuğunu gösterdiğini söyledi.

    CNBC’ye e-posta yoluyla konuşan Ayyar, “Bu, Bitcoin’in yaklaşık Nisan 2024′te yapılması planlanan halving etkinliğinden yaklaşık bir yıl önce oluyor” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BİTCOİN YARILANMASI NEDİR?

    Bitcoin yarılanmaları kabaca her dört yılda bir veya blok zincirine her 210.000 “blok” eklendiğinde gerçekleşir. Etkinlik, ağdaki işlemleri doğrulamak ve yeni jetonlar basmak için özel ekipman çalıştıran gönüllüler olan bitcoin madencilerinin ödüllerini yüzde 50 oranında azaltıyor. Amaç, piyasaya sürülen yeni Bitcoin birimi sayısını azaltmaktır.

    Şu anda, Bitcoin madencileri, başarılı bir şekilde madencilik yaptıkları her blok için 6,25 Bitcoin alıyor. Bu, bilgisayarlarının, Bitcoin ağını güvence altına alan ve kötü niyetli aktörler tarafından ele geçirilmesini önleyen kriptografik bulmacaları çözmek için gereken doğru miktarda bilgi işlem gücüne sahip olduğu anlamına gelir.

    Bir sonraki Bitcoin yarılanması gerçekleştiğinde, bu ödül 3.125 Bitcoin’e düşürülecek.

    Kripto para biriminin destekçileri, bunun Bitcoin kıtlığını artırarak fiyatı artırmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

    Dolaşımda olabilecek maksimum Bitcoin sayısı 21 milyon ile sınırlı ve bu, Bitcoin madenciliği için ödüllerin sonunda 0 dolara düşeceği halving mekanizması tarafından sağlanıyor.

    CCData’nın rakamlarına göre, 11 Mayıs 2020′de gerçekleşen son yarılanmadan önce, önceki 12 ayda Bitcoin fiyatı yüzde 19 artarak 7.191,36 dolardan 8.568,88 dolara yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bundan önceki 9 Temmuz 2016′da gerçekleşen yarılanma sırasında  Bitcoin, 269,14 dolardan 651,83 dolara yükselerek önceki 12 aya göre yüzde 142 yükseldi.

    CCData’nın rakamlarına göre, 28 Kasım 2012′deki ilk yarılanma Bitcoin’in fiyatının yüzde 384 artarak 2,55 dolardan 12,35 dolara yükseldiğini gösteriyor.

    CryptoCompare analisti Jamie Sly, CNBC’ye verdiği demeçte, “Tarihsel Bitcoin halving modellerini analiz ettiğimizde, yatırımcıların genellikle halving öncesinde Bitcoin biriktirdiği görülüyor, ancak halving sonrası getirilerin tam zamanlaması ve kapsamı farklı olabilir. Piyasanın dip noktasından çıkıştan halving tarihine kadar olan birikim süresi tarihsel olarak en az 500 günü kapsıyor.” dedi.

    Sly  “Bu, bu döngü için pazarın dibinin geçen yıl Kasım ayında olduğunu varsayarsak (Bitcoin yıllık en düşük seviye olan 15.760 dolara düştüğünde), o zaman mevcut döngüde sadece 142 gündeyiz demektir. Bu, 378 gün daha ileride olan bir sonraki beklenen Bitcoin halving tarihi ile ilişkili olacaktır.” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BİTCOİN HALVİNG SONRASI KAZANÇLARI

    CCData’ya göre, 11 Mayıs 2020′deki yarılanmanın ardından, kripto para birimi takip eden 546 gün içinde yüzde 688,31 ralli yaptı ve ardından 8 Kasım 2021′de 67.549,14 dolara ulaşan rekor seviyeye ulaştı.

    Bitcoin, stablecoin terraUSD’den kripto borsası FTX’e kadar büyük şirketlerin ve projelerin çöküşüyle ​​tanımlanan, şiddetli bir 2022 geçirdi.

    Yükselen enflasyon, ABD’de ve diğer büyük ekonomilerde daha yüksek faiz oranlarına yol açtı ve bu da yatırımcıların Bitcoin ve diğer riskli varlıklardan kaçmasına neden oldu.

    Bu, birkaç üst düzey dijital para biriminin fiyatlarının tüm zamanların en yüksek seviyelerinden keskin bir şekilde düştüğünü gördü.

    Bitcoin, son zamanlarda 30.000 dolara yükselmesine rağmen, Kasım 2021′deki zirvelerinden hala yüzde 50′den fazla aşağıda.

    Kaynak: CNBC

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow