hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Forbes Kaybedenler Kulübü: Kripto paranın zenginleri 110 milyar dolar kaybetti

    Forbes Kaybedenler Kulübü: Kripto paranın zenginleri 110 milyar dolar kaybetti
    expand

    Forbes milyarderler listesinden göze çarpan bir ayrıntıya göre dijital para birimlerinden büyük kâr elde eden yeni nesil zenginlerin toplam kayıpları 110 milyar doları buldu. Öte yandan liste en zengin 25 kişinin 200 milyar dolar kaybettiğini ortaya koydu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Forbes tarafından yayınlanan tahminlere göre, kripto milyarderleri son 12 ayda toplam 110 milyar dolar kaybetti ve yıllık bazda yüzde 75'lik bir düşüş kaydetti.

    Dergi her yıl yayınladığı Milyarderler Listesi'nin bu yılki versiyonunda, 2022'de  dünyanın en zengin kripto sahiplerinin toplam servetinin yaklaşık 140 milyar doları bulduğunu, ancak bir yıllık dolandırıcılık iddiaları, hükümet davaları ve soruşturmaların yanı sıra düşen varlık değerlemelerinin, toplu değerlerinin şu anda 30 milyar doların altına düştüğünü bildirdi.

    Servetlerdeki keskin düşüş, kripto milyarderlerinin sayısını geçen yıl kaydedilen tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 19'dan geçen ay yalnızca dokuza düşürdü.

    EN ZENGİN BİNANCE'İN PATRONU

    Dünyanın en büyük kripto para ticaret platformu Binance'in kurucu ortağı ve CEO'su Changpeng Zhao, dünyanın bir numaralı kripto milyarderi unvanını korudu. Zhao'nun servetinin 2022'deki 65 milyar dolardan 10,5 milyar dolara düştüğü bildirildi. Zhao, geçen yıl en zengin 25 kişi arasındayken bu sene listede keskin bir gerileme kaydetti. Forbes, "geçen yıl 19 numaradan kripto kışının ortasında 167 numaraya kadar düştü" diye yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Onu, blok zincir projeleri Stellar ve Ripple'ın kurucu ortağı ve geçen yıl kaydedilen 2,5 milyar dolara kıyasla 2,4 milyar dolarlık sırasıyla bir zamanların dev kripto para borsası (sonra yok oldu) MtGox'un yaratıcısı Jed McCaleb izledi.

    Sıralamada üçüncü sırayı kripto para birimi değişim platformu Coinbase'in yöneticisi Brian Armstrong ve fintech devi Ripple'ın kurucu ortağı Chris Larsen paylaştı. Onların servetleri sırasıyla 6,6 milyar dolardan 2,2 milyar dolara ve 4,3 milyar dolardan 2,2 milyar dolara indi.

    Alchemy kurucu ortakları Nikil Viswanathan ve Joseph Lau beşinci ve altıncı sırada yer aldı. Her birinin serveti, 2022'de her biri 2,4 milyar dolardan düşerek 1,8 milyar doları buldu.

    Kripto para borsası Gemini'nin kurucuları Cameron ve Tyler Winklevoss'un serveti, her biri 4 milyar dolardan her biri 1,2 milyar dolarla sıralamada yedinci ve sekizinci sırada yer aldı.

    Uzun süredir kripto para birimlerinin savunucusu olan ve Chicago blockchain teknolojisi girişimi Bloq'un kurucu ortağı olan Matthew Roszak, net serveti 2022'de 1,4 milyar dolardan bu yıl 1,1 milyar dolara düştüğü için en zengin dokuzuncu sırada yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ZİRVEDEKİ 25 KİŞİ 200 MİLYAR DOLAR KAYBETTİ

    2023 Dünya Milyarderleri Listesi'ne göre, gezegenin en zengin 25 insanı, toplam net varlıkları 200 milyar dolar düşüşle zor bir yıl geçirdi.

    Hem milyarderlerin sayısı hem de toplam serveti düştü ve 254 kişi milyarder statüsünü kaybetti. Rapora göre, kalan 2.640 milyarder toplam 500 milyar dolar kaybetti. Kulüpten ayrılanlar arasında FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried ve rapçi Kanye West de vardı.

    Forbes, "Listenin genelinin yaklaşık yarısına kıyasla, ilk 25'in üçte ikisi geçen yıla göre daha fakir" diye yazdı.

    Sıralama, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un 10 Mart itibarıyla e-ticaret devinin hisse fiyatındaki %38'lik düşüş nedeniyle servetinin yılda 57 milyar dolar azaldığını görerek en çok etkilenen milyarder olduğunu gösteriyor.

    Tesla ve Twitter CEO'su Elon Musk, 39 milyar dolar net servetiyle listedeki en büyük ikinci kaybeden oldu.

    Tik Tok ana şirketi Bytedance'ın kurucusu Zhang Yiming, bir sıra gerileyerek 26. sıraya geriledi ve Binance'in kurucusu Changpeng Zhao ile birlikte ilk 25'teki yerini kaybeden ikinci isim oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıralama, dünyanın en zenginlerinden bazıları kaybederken ilk 25'e iki milyarderin, yani Kanadalı medya patronu David Thomson ve Nike'ın kurucu ortağı Phil Knight'ın katıldığını gösterdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow