hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kripto parada bu kez 'likidite' krizi! Bitcoin ve altcoin'ler bir anda çakıldı

    Kripto parada bu kez likidite krizi Bitcoin ve altcoinler bir anda çakıldı
    expand

    Bitcoin'in fiyatı dün gece saatlerinde ani bir düşüş yaşadı ve aylar sonra ilk kez 18.000 dolar sınırına yaklaştı. Krripto para piyasasındaki hızlı dalgalanmada önce hızla 20.000 dolar, ardından 19.000 doların altına düşen Bitcoin, şimdi 18.500 doların üzerine çıkma mücadelesi veriyor. Peki kripto paralar neden düştü? İşte yatırımcıların hop oturup hop kalktığı gecenin ayrıntıları...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bitcoin Son 6 aydan uzun bir zamanın dibini görerek 18.014 dolar fiyatına kadar geriledi. Ekim ayının büyük bir bölümünde 19.000 ile 20.000 dolar arasında gezinen Bitcoin, son birkaç hafta içinde 20.000 doların üzerine çıkmıştı. Bir gecede gelen ani gerileme yatırımcılarda şok etkisi yarattı.

    Bitcoin, 25 Aralık 2021'den bu yana 50.000 doların üzerine çıkmadı. İniş ve çıkışlara rağmen, Bitcoin'in fiyatı , artan enflasyonla gerileyen 10 Kasım 2021'deki tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 68.000 doların üzerine çıktığından bu yana yaklaşık yüzde 70 değer kaybetti.

    Kripto para piyasasının dün geceki düşüşünde ise makroekonomik rüzgarlar değil iç piyasa gelişmeleri var. Avrupa'nın en büyük kripto para borsası FTX ve Alameda üzerinde gelişen likidite problemi tüm kripto pazarını etkilediğinden, kripto fiyatları 8 Kasım'da genel olarak düşüş trendine girdi.Kripto parada bu kez likidite krizi Bitcoin ve altcoinler bir anda çakıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Günün erken saatlerinde Bitcoin 18,469 dolar, Binance Coin 319 dolar, Ethereum, 1,312 dolar, FTX token 3.98 dolar ve Solana 21 dolar oldu.

    KRİPTO PARA BORSASINDA NE OLDU?

    Bir hafta öncesine kadar kripto pazarının en güvenilir yıldızlarından biri olarak kabul edilen Kripto borsası FTX ve Alameda Research şirketlerinin sahibi Bankman-Fried, yaz kripto krizinin zirvesinde borç veren BlockFi gibi mücadele eden meslektaşları destekleyerek itibarını artırmıştı.

    Ancak dün, 30 yaşındaki oyuncu, Alameda'nın mali sağlığına ilişkin korkuların sürdürülemez bir müşteri akışına yol açması nedeniyle kurtarma için mevduatlarını piyasadan geri talep etti.

    Likidite sıkışıklığı, dört yıldan kısa bir süre içinde nispeten bilinmeyen yüksek frekanslı traderdan kripto endüstrisinin en tanınmış yüzlerinden biri ve Washington'daki fiili baş sözcüsü haline gelen Bankman-Fried için olağanüstü bir ters rüzgara döndü.

    Piyasada Binance'in FTX'i satın alacağı haberlerinden sonra görülen keskin sıçrama kısa sürdü. FTX token 1 gecede yüzde 70 değer kaybetti.

    Binance CEO'su Changpeng Zhao, Pazar günü kripto borsasının FTX tarafından yayınlanan bir kripto tokeni olan FTT'yi "güneşe çıkan son ifşalar" nedeniyle satmaya karar verdiğini söylediğinde FTX'i çevreleyen korkuları keskinleştirdi. Tweet, CoinDesk'in Alameda'nın bilançosunda milyarlarca FTT tokeni tuttuğu ve varlıklarını 8 milyar dolarlık yükümlülüklere karşı şişirdiği yönündeki bir raporu takip etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KURTARMAK İÇİN SATIN ALDI

    Binance'in FTX'i satın alması haberinin ardından BNB günün galibi olmaya hazır görünüyordu, ancak piyasa genelindeki gerileme, son saatte 328 dolardan işlem gören ve yüzde 2,6'lık bir kaybı yansıtan borsa token'ını kurtaramadı.

    FTX bilançosuna ilişkin endişeler, başlangıçta FTX için Binance LOI'nin piyasaları yukarı çekmesinin ardından piyasanın keskin bir düşüşe geçmesine neden oldu. Raporlara göre, FTX görünüşe göre bilançolarındaki boşluğu doldurmak için 6 milyar dolarlık finansman sağlamaya çalışıyordu ve bu da anlaşmayı potansiyel olarak tehlikeye attı.

    PİYASANIN REGÜLASYON İHTİYACI

    Kripto para piyasası bu tür çalkalanmalara alışık. Ancak düzenleyicilerle ya çeşitli yanlış anlamalar ya da dijital varlıkların fiili kullanım durumu konusundaki güvensizlik nedeniyle anlaşma sağlanamıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kripto sektörü düzenlemesi için bir çalışma çerçevesi olmadan, farklı ülkeler ve eyaletler, kripto para birimlerinin varlık olarak nasıl sınıflandırıldığı ve yasal ödeme sistemini tam olarak neyin oluşturduğu konusunda çok sayıda çelişkili politikaya sahip. Bu konudaki netlik eksikliği, sektördeki büyüme ve yenilikçiliğe ağırlık veriyor ve birçok analist, kripto para birimlerinin yaygınlaştırılmasının daha evrensel olarak üzerinde anlaşmaya varılan ve anlaşılan bir dizi yasa yürürlüğe girmeden gerçekleşemeyeceğine inanıyor.

    Kripto parada bu kez likidite krizi Bitcoin ve altcoinler bir anda çakıldı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow