Kriz kapıda! Rusya: Avrupa'ya gaz akışı başlamayacak!

Gazprom, Avrupa'ya gaz boru hattını yeniden açmayacağını duyurdu. “Gerekli tamirin yapılana kadar akışın kapalı kalacağını” duyuran şirket böylece sevkiyatı belirsiz bir süreliğine durdurdu.
Rus enerji devi Gazprom, Avrupa'ya giden ana gaz boru hattının planlandığı gibi yeniden açılmayacağını duyurdu. Boru hattı bakımın ardından bugün yeniden açılacaktı. Ancak dün gece geç saatlerde yapılan son dakika açıklamasında şirket, teknik bir sorun bulunduğunu ve borunun düzeltilene kadar tekrar çalışamayacağını söyledi.
Gazprom, gazın bağlantıya pompalanmasına yardımcı olan bir gaz türbininde bir petrol sızıntısı tespit edildiğini söyledi. Düzeltmenin ne kadar sürebileceğine dair bir gösterge bulunmazken Gazprom’a göre, şu anda devre dışı olan diğer bazı türbinlerde daha önce de benzer yağ sızıntıları da tespit edildi. Gazprom, “bu türbinlerdeki yağ sızıntısının tamamen ortadan kaldırılması ancak uzman bir onarım şirketi koşullarında mümkündür” dedi.
Böylece bölge, elektrik kesintilerine, karneye ve ciddi bir durgunluğa bir adım daha yaklaştı. Hamle, gaz deposunu kış gelmeden doldurmaya çalışan ve haftalardır Moskova'nın enerji sıkıştırmalarında bir sonraki adımlarını tahmin etmeye çalışan Avrupa'ya büyük bir darbe oldu.
Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, bu hafta ülkenin gaz için Rusya'ya hiçbir şekilde güvenemeyeceğini ve hükümetin daha fazla bakım için akışın daha da durdurulması için şimdiden hazırlık yaptığını söylemişti.
ABD, açıklamanın ardından Rusya'nın enerjiyi Avrupa'ya baskı yapmak için bir araç olarak kullandığını söyledi.
Rus gazı geçen yıl AB'nin yakıt ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ını karşılamıştı. AB üye devletlerinin yaklaşık yarısı düşük akışlardan etkilendi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son 14 gün! 1 Milyon TL altı otomobil dönemi bitiyor... Fiyatlar temmuzda uçacak
SON DAKİKA EMEKLİ HABERİ | Emekliye ve Memura temmuz müjdesi: Yeni maaşlar netleşiyor...
Altın fiyatlarında son durum! Yeni rekor gelecek mi?
Gram altın için yeni zirve: 6000 TL geliyor mu?
İhracatta vites Yükseldi! Otomotiv sektörü 16,4 milyar dolarla zirvede