hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kriz kapıda! Rusya: Avrupa'ya gaz akışı başlamayacak!

    Kriz kapıda Rusya: Avrupaya gaz akışı başlamayacak
    expand
    KAYNAKBloomberg

    Gazprom, Avrupa'ya gaz boru hattını yeniden açmayacağını duyurdu. “Gerekli tamirin yapılana kadar akışın kapalı kalacağını” duyuran şirket böylece sevkiyatı belirsiz bir süreliğine durdurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rus enerji devi Gazprom, Avrupa'ya giden ana gaz boru hattının planlandığı gibi yeniden açılmayacağını duyurdu. Boru hattı bakımın ardından bugün yeniden açılacaktı. Ancak dün gece geç saatlerde yapılan son dakika açıklamasında şirket, teknik bir sorun bulunduğunu ve borunun düzeltilene kadar tekrar çalışamayacağını söyledi.

    Gazprom, gazın bağlantıya pompalanmasına yardımcı olan bir gaz türbininde bir petrol sızıntısı tespit edildiğini söyledi. Düzeltmenin ne kadar sürebileceğine dair bir gösterge bulunmazken Gazprom’a göre, şu anda devre dışı olan diğer bazı türbinlerde daha önce de benzer yağ sızıntıları da tespit edildi. Gazprom, “bu türbinlerdeki yağ sızıntısının tamamen ortadan kaldırılması ancak uzman bir onarım şirketi koşullarında mümkündür” dedi.

    Böylece bölge, elektrik kesintilerine, karneye ve ciddi bir durgunluğa bir adım daha yaklaştı. Hamle, gaz deposunu kış gelmeden doldurmaya çalışan ve haftalardır Moskova'nın enerji sıkıştırmalarında bir sonraki adımlarını tahmin etmeye çalışan Avrupa'ya büyük bir darbe oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, bu hafta ülkenin gaz için Rusya'ya hiçbir şekilde güvenemeyeceğini ve hükümetin daha fazla bakım için akışın daha da durdurulması için şimdiden hazırlık yaptığını söylemişti.

    ABD, açıklamanın ardından Rusya'nın enerjiyi Avrupa'ya baskı yapmak için bir araç olarak kullandığını söyledi.

    Rus gazı geçen yıl AB'nin yakıt ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ını karşılamıştı. AB üye devletlerinin yaklaşık yarısı düşük akışlardan etkilendi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow