hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kullandırılan nakdi krediler martta arttı

    Kullandırılan nakdi krediler martta arttı
    expand

    Nakdi krediler Mart 2019 itibarıyla bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13 artarak 2,65 trilyon TL oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakdi krediler Mart 2019 itibarıyla bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13 artarak 2,65 trilyon TL oldu.

    TBB'den yapılan açıklamaya göre, nakdi kredilerin 2 trilyon 546 milyar TL’si bankalar, 53 milyar TL’si finansal kiralama şirketleri, 29 milyar TL’si finansman şirketleri ve 22 milyar TL’si faktoring şirketleri tarafından kullandırıldı.

    Açıklamada şu bilgiler verildi:

    "Tasfiye olunacak alacaklar 2019 yılı Mart ayı itibarıyla 123 milyar TL oldu. Tasfiye olunacak alacakların 113 milyar TL’si bankalara 5 milyar TL’si finansal kiralama şirketlerine, 2,7 milyar TL’si finansman şirketlerine ve 2,3 milyar TL’si de faktoring şirketlerine aittir. Tüzel ve gerçek kişi ticari müşterilere kullandırılan ticari krediler Mart 2019 itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artarak 2.103 milyar TL oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Krediler içinde imalat sanayii yüzde 26 ile en yüksek paya sahiptir. Payı yüzde 10 ve üzerinde olunacak alacak oranı en yüksek olan sektör yüzde 6,3 ile toptan ve perakende ticaret sektörü oldu. Bu sektörü yüzde 5,9 ile inşaat sektörü takip etti.

    BİREYSEL KREDİLER 547 MİLYAR TL OLDU

    Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından gerçek kişilere kullandırılan bireysel krediler Mart 2019 itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 artarak 547 milyar TL oldu.

    Bireysel kredilerin yüzde 40'ını ihtiyaç kredileri, yüzde 35’ini konut kredileri, yüzde 19’unu kredi kartları ve yüzde 6'sını taşıt kredileri oluşturdu. Bireysel kredilerde tahsili gecikmiş alacak oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 0,8 puan artarak yüzde 4,1 seviyesinde gerçekleşti.

    BİREYSEL KREDİ MÜŞTERİLERİNİN SAYISI 31 MİLYON OLDU

    Bireysel nitelikli ürünü olan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda 700 bin artarak 31 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 17,7 bin TL düzeyinde gerçekleşti.

    Mart ayında 106 bin kişi ilk defa kredi kartı kullanırken, kredili mevduat hesabı kullanan kişi sayısı 73 bin oldu. 22 bin kişi ise ilk defa konut kredisi kullandı.

    Mart 2019 dönemi itibarıyla İstanbul’da 182 milyar TL, Ankara’da 52 milyar TL ve İzmir’de 36 milyar TL tutarında bireysel kredi bulunuyor. Şırnak, yüzde 14 ile son 12 ayda bireysel kredi bakiyesi en çok artan il oldu. Kişi başına ortalama bireysel kredi (kredi kartı dahil) toplam bakiyesi en yüksek iller ise sırasıyla, Ankara, İzmir, Mersin oldu."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow