hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel ticaret rotaları yön değiştirdi! Deniz ve hava yolu önem kazanıyor

    Küresel ticaret rotaları yön değiştirdi Deniz ve hava yolu önem kazanıyor
    expand

    Ukrayna’daki savaşın dünyayı sürüklediği son durumda ticaret rotaları da değişti. Bir dönem kara yolu taşımacılığından en çok faydalananlardan olan Avrupa, Rusya ile karşılıklı kısıtlamalar sonucu yeni arayışlara girdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Batı ile Rusya'nın karşılıklı yaptırımları ticaret rotalarını da derinden etkiledi. Dünya ticaretinde artık deniz ve hava yolu ön plana çıkıyor. TRT Haber’den Deniz İyidoğan’ın haberi…

    Koronavirüs salgını, Rusya-Ukrayna arasında başlayan savaş ve savaşla beraber başlayan yaptırımlar. Küresel ekonomi gelişmelerden önemli oranda etkilendi.

    Savaş Batı ile Rusya arasında da çatışmaya sebep oldu. Moskova'ya karşı sert tutum sergilendi. Peşinden yaptırımlar geldi. Rusya'nın elindeki en sert koz doğalgazdı. Gazın kesilmesiyle gergin olan ipler kopma noktasına geldi. Yaşanan gaz krizi Avrupa'yı derinden etkiledi.

    RUSYA'DAN İSE MİSİLLEME GECİKMEDİ

    Savaşın bir diğer olumsuz etkisi de ticarete oldu. Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya'nın kara yolu taşımacılığı için önlem aldı. Avrupa topraklarını kullanılmasını kısıtladı. Rusya'dan ise misilleme gecikmedi. Rus hükümeti, dost olmayan ülkelerin kara yolu taşımacılığında Rusya topraklarını kullanmalarını yasakladı. Çeşitli gıda, giyim ve teknolojik ürünlerin yanı sıra tıbbi malzemeler ise yasaktan muaf tutuldu. Bölgedeki karayolu ticaretinden en çok faydalanan Avrupa ise yeni rota ve yöntem arayışında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzmanlar karayolu ile ilgili yaptırımlardan Avrupa'nın etkilenme ihtimalinin daha çok olduğunu belirtiyor.

    "AVRUPA DAHA ÇOK ETKİLENECEK"

    Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, TRT Haber'e yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti;

    "Rusya'nın ticaretinde taşımacılığında demiryolunun çok ciddi bir ağırlığı olduğunu görüyoruz, yüzde 80’e yakın bir ağırlık var gözüküyor. Bu eski Sovyetler Birliği döneminden kalan da aslında bir miras diyelim. O açıdan hani karayolları Amerika, Avrupa gibi ülkelere göre daha ikincil önemde. Avrupa daha çok etkilenecek her halükarda gözüküyor ama Rusya'nın bu kararı aslında dost olmayan ülkeler gibi bir ibare içerdiği için hani tüm ülkeleri kapsamıyor. Bir Avrupa anlaşılıyor burada en çok etkilenecek bir de misilleme gibi gözüküyor.

    "TÜRKİYE'DEN DENİZ YOLU KARAYOLU VE DEMİRYOLU BAĞLANTILI YENİ HATLAR DEVREYE GİREBİLİR"

    Muhtemelen deniz ve hava yolunu daha yoğun kullanmaya çalışacaklar. Karadeniz limanları bu anlamda önemli bir işlev görebilir. Rusya demiryolu bağlantısıyla buradan ilerleyecektir ama tabii yaptırımlar aslında burada daha çok Türkiye üzerinden bir kanal açmıştı. Bu yol daha yoğun kullanılabilir. Türkiye'den deniz yolu karayolu ve demiryolu bağlantılı yeni hatlar devreye girebilir. Türkiye üzerinden Çin üzerinden havayolu veya Orta Asya üzerinden havayolu bağlantılar devreye girebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Limanlar bir de önemli olacak. Yani hangi limanlar burada merkez olup lojistik merkezi olup da taşıma dağıtıma öncülük edecek. Burada değişiklikler olabilir. Mesela Batı Çin arasında Pire Limanı İtalya öne çıkıyorken, belki bu Türkiye için bir şans yaratacak önemli. Bizim Çandarlı, Aliağa olabilir, İstanbul olabilir veya Karadeniz’de olabilir. Önemli rotalar oluşabilir. Ülkemiz açısından artılar oluşabilecek bir sonuç getirebilir bu değişim bu noktada."

    TÜRKİYE AVANTAJLI BİR NOKTADA

    Dünya ticaretinde artık deniz ve hava yolu ön plana çıkıyor. Batı ve Rusya'nın kara yolu ticareti için aldığı kararların önemi büyük. Çünkü bu durum yeni rotaların önünü açabilir. Türkiye ise bu noktada avantajlı bir noktada. Kara yolu taşımacılığı kolay bir yol gibi görünse de maliyetli. Bu da zamanla denizyolu taşımacılığına olan ilgili artırıyor. Bu noktada limanlar uluslararası ticarette kritik önemde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "SIKINTI RUSYA ÜZERİNDE OLUR BÜYÜK ÖLÇÜDE"

    TRT Haber'e değerlendirmelerde bulunan Beykoz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Kütnay ise şunları kaydetti;

    "Buradaki en büyük etkiye en büyük sıkıntıyı yaşayabilecek ülkeler, şöyle bir baktığınız zaman Almanya'dır ve Kuzeydoğu Avrupa ülkeleridir. Rusya burada en çok zararı görecek ülkedir. Yani doğu Avrupa ile Türk Cumhuriyetlerini etkiler ama en çok etkiyi Rusya üzerinde yapacak. Çünkü diğer ülkeler zaten kullanmaya alıştığı bir sistematik var. Buradaki sıkıntı Rusya üzerinde olur büyük ölçüde.

    Türkiye için bir avantaj olur. Çünkü bunun için rakamlara bakmaya bile gerek yok. Bu çok basit bir denklem. Yukarıdaki yol kapalıysa aşağıdan gidersiniz. Buradaki temel nokta, temel mesele şu, yukarıdaki bir yol kapalı olduğu zaman aşağıdaki ticaret yolu açılır. Daha işlevliğini artırır ve Türkiye için tabii ki her geçiş bir avantajdır.

    "BU İŞİN DENİZ YOLUYLA YAPILMASI ZATEN CAZİP BİR HALE GELECEK"

    Uçaktan sonra en pahalıya gelenlerden biri geçen gün bir veri okumuştum. Sürümden kazanmayı hesap ettiğimiz de kara taşımacılığının kamyon tarafı. Dolayısıyla kara taşımacılığındaki en temel unsurun demir yolu olduğunu ve demir yolu işinin de savaştan münferit sistemsel sıkıntılardan dolayı Avrupa'yla zaten geçişsel sıkıntılar olduğunu bir kere unutmayalım. Dolayısıyla yeni deniz yolları, deniz kanalları ve bu işin deniz yoluyla yapılması zaten cazip bir hale gelecek."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyada ticaretin rotaları değişiyor. Kutuplaşmalar da bu süreci hızlandırıyor. Gelecekte bu ticarette merkezlerin neresi olacağını zaman gösterecek.

    Kaynak: TRT Haber/Deniz İyidoğan-Yaşar Aslan

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow