hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Maliyeci başbakan için zor dönemeç! İngiltere'de faizler zirve yapacak

    Maliyeci başbakan için zor dönemeç İngilterede faizler zirve yapacak
    expand

    İngiltere Merkez Bankası 1989'dan bu yana en büyük faiz artırımına hazırlanıyor. Karar bugün Türkiye saatiyle 15:00'te açıklanacak. Son dönemde zor zamanlardan geçen Sterlin için önemli olan kararın asıl göreve gelen Sunak hükümeti üzerinde etkisi var. Boris Johnson döneminin Maliye Bakanı olan Sunak'ın krizdeki İngiltere'ye nasıl bir reçete sunacağı merakla beklenirken yükselen faizler durumu daha çetin hale getirecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiltere Merkez Bankası (BoE), 40 yılın en yüksek enflasyonu ile mücadele ederken, politika faiz oranını yüzde 3'e çıkarma yolunda ilerliyor. Bankanın 75 baz puanlık artırım yapması bekleniyor. Bu, BoE için 2022 yılının en sert faiz hamlesi olacak.

    BoE, eski Başbakan Liz Truss'un hükümetinin fonsuz 45 milyar sterlinlik (52 milyar dolar) vergi indirimi paketini başlatmasından bir gün önce, 22 Eylül'deki son faiz artışından bu yana siyasi ve finansal piyasa çalkantılarıyla karşı karşıya kaldı.

    BoE kararı, merkez bankalarının yaptığı artışların perakende kreditörlerin kendi kredilerinin faiz oranını artırdığını gördüğü için milyonlarca İngiliz için bir yaşam maliyeti krizine katkıda bulunacak.

    Politikanın durgunluğu savuşturmayı ve uzun vadeli büyümeyi teşvik etmeyi amaçladığı lanse ediliyordu ancak bunun yerine Sterlin'i dolar karşısında rekor düşük seviyeye itti. Plan, BoE'yi sıkılaştırma döneminde tahvil piyasasını desteklemeye zorladı ve Truss'un istifasına yol açtı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SUNAK'TAN TEMKİNLİ AÇIKLAMALAR

    Son haftalarda Birleşik Krallık mortgage'larının geri ödemeleri arttı. Sunak, ertelenerek 17 Kasım'a tarihlenen maliyesinde İngiltere ekonomisine daha fazla zarar verse bile vergi artışlarına gidecek.

    İngiltere'nin eski maliye bakanı Sunak dün parlamentoya verdiği demeçte, "Sanırım herkes zorlu bir ekonomik görünümle karşı karşıya olduğumuzu biliyor ve zor kararlar alınması gerekecek." dedi.

    ENFLASYON İNGİLTERE'DE BAŞROLDE

    İngiltere'de enflasyon Eylül ayında yüzde 10,1 ile 40 yılın zirvesine tırmandı ve maliyetli düzenlemlere rağmen enerji fiyatlarının sıçradığı bu ay daha da yükselmesine kesin gözüyle bakılıyor.

    BoE'nin bugünkü kararıyla birlikte tahminlerini güncellediğinde enflasyon için yeni bir zirve tahmin etmesi de gündemde.

    Yatırımcılar, BoE'nin politika faizinin Aralık'ta yüzde 3,5'e ve gelecek Mayıs'ta ise yüzde 4,75'e ulaşmasını bekliyor. Ancak hükümetin enerji sübvansiyonları Nisan ayında sona erecek, bu nedenle maliyetli politika için bu tarih bi dönüm noktasına işaret ediyor.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow