hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Haziran ayı kira artış oranı hesaplama 2022... Haziran ayı kira zammı ne kadar oldu?

    Haziran ayı kira artış oranı hesaplama 2022... Haziran ayı kira zammı ne kadar oldu
    expand

    TÜİK tarafından mayıs ayı enflasyon rakamlarının belli olmasıyla birlikte haziran ayında geçerli olacak olan kira artış oranı da ortaya çıktı. Peki, haziran ayı kira artış oranı ne kadar, yüzde kaç oldu? İşte haziran ayı kira artış oranı hesaplama detayları...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enflasyon rakamları TÜİK tarafından 3 Haziran 2022 tarihinde açıklandı. Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte kiracıları ve ev sahiplerini yakından ilgilendiren 2022 Haziran ayı kira artış oranı belli oldu. Kira sözleşmesini yenileyecek vatandaşlar, zamlı kira bedelini de bu şekilde öğrenmiş oldu.

    HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR, YÜZDE KAÇ?

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mayıs ayı itibarıyla, on iki aylık ortalamalara göre tüketici fiyatlarında yüzde 39.33 artış gerçekleşti. 

    Bu veri haziran ayı kira artış oranını da belirledi. 

     Açıklanan veriye göre, aylık TÜFE yüzde 2,98 yıllık TÜFE yüzde 73,50 oldu. 

    HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA 2022

    Kira Artışı Yapılacak Ay: Haziran 2022

    TÜFE Kira Artış Oranı: 39.33 (Haziran 2022 döneminde yapılacak kira artışı için TÜİK'in Mayıs 2022 TÜFE verisi kullanılmaktadır.)

    Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor. Ev sahipleri bu oranın üzerinde artış yapamıyor. Örnek olarak 3 bin lira kira bedeli ödeyen bir kişi yüzde 39.33'lük artış sonrası 4 bin 179 lira ödeme yapacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YENİ KİRA DÜZENLEMESİ

    Kira artışlarına yönelik yapılan çalışmalarda son düzenlemeler yapıldı ve çalışmanın kapsamı açıklandı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ "Konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023 yılına kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki seneki kiranın yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde bir artış yapılması imkanı getiriliyor" açıklamasında bulundu.

    ÖRNEK KİRA BEDELİ

    Mevcut Kira Bedeli: 3.000,00 TL
    Kira Artışı Yapılacak Ay: Haziran 2022
    Girdiğiniz Artış Oranı: %25
    Kira Artış Tutarı: 750,00 TL
    Aylık Yeni Kira Tutarı: 3.750,00 TL
    Yıllık Yeni Kira Tutarı: 45.000,00 TL

    1 Temmuz'dan önce yenilenen kira sözleşmeleri için yüzde 25 güncellemesi söz konusu değil. Haziranda sözleşmesi yenilenenler bu düzenlemeden yararlanamıyor. Onlar açıklanan en son TÜFE 12 ay ortalaması olan yüzde 39.33 oranında zam yapmak durumunda. Geriye dönük bir uygulama söz konusu olmuyor. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow