hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Meksika'dan lityum hamlesi

    Meksikadan lityum hamlesi
    expand

    Meksika Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un ülkenin mevduatlarının hızlandırılması için millileştirme emri vermesinin ardından, yabancı şirketlerin Meksika'daki lityum madenciliğinden dışlanacağı belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meksika hükümeti, elektrikli araç pillerinin üretimi için hayati önem taşıyan lityum yataklarını kamulaştırmayı planlıyor.

    Lityum rezervlerinin Meksika enerji bakanlığına devri, geçen Nisan ayında, bölgede 2.500 kilometrekarelik bir alanı ulusal lityum madenciliği bölgesi olarak belirleyen Sonora eyaletindeki Bacadehuachi'de düzenlenen bir etkinlik sırasında bir belgenin imzalanmasıyla başladı. ABD sınırındaki bölge, ülkenin en büyük lityum yataklarına ev sahipliği yapıyor.

    Başkan Obrador tarafından Plan Sonora adlı iddialı bir programın lansman yeri olarak seçilen bu bölge, akıllı telefonların, araba akülerinin ve diğer şarj edilebilir elektronik ürünlerin üretiminde kullanılan mineralden yararlanma stratejisinin ana hatlarını çizdi.

    Geçtiğimiz Nisan ayında Meksikalı yetkililer, lityum madenciliği ve çıkarımını kamulaştıran ve henüz kurulmamış bir devlet şirketine münhasır haklar veren bir yasa tasarısını onayladı. O sırada Başkan Obrador, ülkedeki potansiyel lityum yataklarını araştıran yabancı şirketlerle yapılan sözleşmeleri gözden geçirme sözü verdi. Litio para Mexico veya Meksika için Lithium adlı devlet şirketi Nisan ayında kuruldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son kararname, Meksika enerji bakanlığına kamulaştırma sürecini “yürütmek için gerekli adımları atması” talimatı veriyor.

    Sonora Lithium'da çıkarılan lityumun dörtte üçüne kadar hakları elinde bulunduran Sonora'daki bir kil yatağında Meksika'nın en büyük lityum projesini Çinli madencilik şirketi Ganfeng  geliştiriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow