hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası’ndan yeni adım! Amaç liralaşma: Bankalara gönderildi...

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan yeni bir adım geldi. Amaç liralaşma stratejisini daha da etkinleştirmek ve dövizden Türk lirasına dönüşleri artırmak… Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılıklarına komisyon uygulanması yönünde bankalara karar yazısı gönderdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB), bankalara yönelik yeni bir adım geldi. Bankaların dövizden TL'ye dönüşümde belli oranı yakalama şartı kapsamında bu oranın altında kalan bankaların zorunlu karşılıklarından komisyon alınması kararlaştırıldı.

    Daha önce sadece bireysel hesapları kapsayan oran genişletilerek buna tüzel kişi ve şirket hesapları da dahil edildi. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

    Yeni düzenleme ile dövizden TL'ye dönüşüme ilişkin oranlar tutturulamazsa o zaman bankaların Merkez Bankası kasasında tutulması gereken mevduatın da miktarı artırıldı.

    Buna göre, TCMB kararı doğrultusunda dönüşüm hedefi yüzde 10'un altında kalan bankalar yüzde 5; yüzde 10-20 arasında olan bankalar yüzde 3 ilave zorunlu karşılık ayıracak.

     

    Daha önce dövizden TL'ye dönüşüm oranı yüzde 5'in altında kalan bankalar ilave yüzde 5; yüzde 5-10 arası olan bankalar ilave yüzde 3 zorunlu karşılık tesis ediyordu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow