hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Moody's ABD'nin borç krizini inceledi

    Moodys ABDnin borç krizini inceledi
    expand

    ABD Senatosunda temerrüt gündemi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Başekonomisti Mark Zandi ile birlikte ele alındı. Zandi, borç planının ABD'yi resesyona sokabileceğini ifade ederek kurum tarafından hazırlanan krizin etkilerini analiz edildiği 3 senaryosunu anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Moody's Analytics baş ekonomisti Mark Zandi, ABD milletvekillerine yaptığı açıklamada, Cumhuriyetçiler Meclisi'nin kısa vadede borç limitini yükseltirken 10 yıllık bir süre içinde harcamaları kısmasının ekonomik büyümeyi sürükleyeceğini ve muhtemelen ABD'yi resesyona götüreceğini söyledi.

    Senato Bütçe Komisyonu oturumunda konuşan Zandi, yasa tasarısında yer alan hükümet harcama kesintilerinin 2024'te ekonomik büyümeyi 0,67 puan azaltacağını söyledi. Birçok ekonomist bu yılın sonlarında veya 2024'ün başlarında gelişmeyi bekliyor.

    3 SENARYO

    Zandi açıklamasında, "Sınırla, Kurtar, Büyüt Yasası'ndaki hükümet harcama kesintilerinin zamanlaması bu nedenle özellikle uygunsuz - böyle bir gerileme olasılığını anlamlı bir şekilde artıracaktır" dedi ve "Aslında, mevzuata göre GSYİH büyümesi o kadar zayıf ki, 2024'ün ilk üç çeyreğinde istihdam düşüyor ve işsizlik oranı 2024'ün dördüncü çeyreğine kadar yüzde bir puandan fazla artarak yaklaşık yüzde 4,6'ya yükseliyor." ifadelerini kullandı.

    Zandi, tasarının borç limitini bir yıldan daha kısa bir süre için artıracak olmasının da bir sorun olduğunu, çünkü konuyla ilgili birkaç ay içinde başka bir siyasi hesaplaşma olasılığının "yatırımcı, iş dünyası ve tüketici güvenini ve dolayısıyla tüketici güvenini baskı altına alacağını" söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow