hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Moody's: Rusya'nın küresel ekonomideki rolü büyük

    Moodys: Rusyanın küresel ekonomideki rolü büyük
    expand

    Derecelendirme kuruluşu Moody's, ülkenin hâlâ baskın bir ekonomik güç olduğunu ancak otoritesine Batı yaptırımları tarafından meydan okunduğunu söylüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Moody's'e göre, Rusya'nın Avrasya Ekonomik Birliği'ndeki (AEB) ekonomik gücü, jeopolitik gerilimlere ve Batı yaptırımlarına rağmen güçlü olmaya devam ediyor. Ancak derecelendirme kuruluşu, artan belirsizliğin Moskova'nın önemli bir diplomatik oyuncu ve ekonomik merkez olma rolünü baltaladığını kaydetti.

    Rapora göre, Ukrayna'daki çatışma, Orta Asya ülkelerini çeşitlendirmeye çalışırken ticaret yollarını, ihracat pazarlarını ve yatırım kaynaklarını yeniden değerlendirmeye yöneltti.

    Moody's, bunun bölgesel ekonomik büyümeyi artırabileceğini ve işgücü piyasalarını dönüştürebileceğini yazdı. Çatışmanın dünya sahnesinde, özellikle eski Sovyet Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde yansımaları olduğunu da sözlerine ekledi.

    Rapor, Moskova'yı eski Sovyet cumhuriyetlerine bağlayan tarihsel “merkez ve merkez” modeline alternatif olarak daha çeşitli bölgesel ticaret yolları ortaya çıktıkça, Orta Asya ülkeleri arasında artan işbirliği ve altyapı gelişiminin Rusya'nın merkezi rolünü azaltacağını öngördü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    RUSYA, ÇİN, ABD, AB VE TÜRKİYE

    Moody's , “Rusya'nın dünya sahnesinde azalan gücünün, başta Orta Asya olmak üzere BDT'deki jeopolitik ittifakları yeniden şekillendirmesini bekliyoruz." derken Çin, ABD ve AB'nin yanı sıra Türkiye ve İran'ın da giderek daha önemli bir rol oynayacağını belirtti.

    Moody's, aynı zamanda Rusya ile Orta Asya arasındaki ticaretin 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 28 artarak artmaya devam ettiğini söyledi. Rapor, Rusya liderliğindeki serbest ticaret bölgesi içinde ekonomik işbirliğinin büyüdüğünü belirtti.

    Resmi istatistikler, AEB üye devletleri arasındaki karşılıklı ticaretin bu yıl şu ana kadar 83,3 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştığını gösteriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow