Ne kadar başarılı oldu? İşte Elon Musk'ın gerçekleştiremediği 9 Twitter olayı
Elon Musk geçen yıl sorunlu bir sürecin sonunda satın aldığı Twitter’da birçok gelişme için söz verdi. Ancak milyarder bu planlarından önemli bir bölümünü yerine getiremedi. İşte Musk’ın başarısızlık karnesindeki 9 madde…

Elon Musk geçen yılın bahar aylarında Twitter’ı bir dizi magazinel gelişmelerin ardından satın aldı. Ancak aradan geçen 1 senede yapmak istediği birçok şey gerçekleşmedi. Kullanıcılar art arda gelen güncellemeler arasında sosyal ağın eski kullanımını ararken milyarder de Twitter CEO’su olarak bekleneni veremedi.

Musk, Twitter ile ilgili bir dizi çılgın değişiklik ve vaatte bulundu. Bu vaatlerden bazıları, web sitesinde yayınlanacağı varsayılan parlak yeni özelliklerle ilgiliydi. Diğerleri, platformu nasıl yöneteceğiyle ilgiliydi. Ve yine şirket çalışanlarına başka sözler verildi.

ABD’li milyarderin Twitter'ın sahibi olma süreci birinci yılına yaklaşırken, verdiği ve yerine getiremediği önemli sözlerden bazıları şunlar:

Musk, diğer sosyal medya platformlarına bağlantıları yasakladığı için tepki aldıktan sonra, "İleriye dönük olarak, büyük politika değişiklikleri için oylama yapılacak. Özür dilerim. Bir daha olmayacak.” diyerek söz vermişti. Ancak o zamandan beri, kullanıcılardan geri bildirim istemeden bir dizi politika değişikliği gerçekleştirdi.

Musk, Aralık ayında kullanıcılara anketin "sonuçlarına uyma" sözü vererek Twitter'ın başkanlığından istifa edip etmeyeceğini sordu. Kullanıcılar Musk’ın istifasına oy verdi. Ancak o, şirketi başka birinin yeterince yönetebileceğine inanmadığını söyleyerek istifa etmeyi reddetti.

Musk defalarca Twitter'ın ifade özgürlüğü için bir yuva olduğundan bahsetti. Ancak birkaç kez platformunda gönderileri yüzsüzce sansürledi. Musk, geçen yılın sonlarında önde gelen birkaç gazeteciyi yasakladı (daha sonra hesaplarını geri yükledi, ancak onları beğenmediği tweet'leri silmeye zorladı) ve Hindistan hükümeti talep ettikten sonra BBC'deki içeriği kaldırdı . Musk ayrıca Alex Jones'u yasakladı ve Kanye West'i kural ihlalleri nedeniyle platformdan kovdu ; bu, desteklediğini iddia ettiği azami ifade özgürlüğü ruhuna gerçekten uymuyor.

Musk, Twitter'ı satın aldığında platformu "insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı bir dijital kent meydanı" ilan etti. Ancak bu hafta ödeme yapmayan kullanıcıların sitede oy bile kullanamayacaklarını ve seslerinin kısılacağını duyurdu. Musk, yalnızca kendisine ödeme yapan kullanıcıların tweet'lerini tanıtacağını da söyledi.

Musk, Twitter sahibi olarak platformda "tüm insanların kimliğini doğrulamak" için çalışacağını söyledi. Ancak Musk, doğrulama rozetlerini ödemeyi reddeden önemli kamuya mal olmuş kişileri ellerinden alırken aynı zamanda başkalarını taklit eden kullanıcıları doğrulayarak tam tersini yapmak için harekete geçti.

Musk defalarca Twitter'ın algoritmasını açacağına dair söz verdi. Şirketi satın aldığını açıkladığında bunu yaptı. Ve 21 Şubat'ta bunun "gelecek hafta" olacağını söyledi. Hala gerçekleşmedi. Musk şimdi bunun 31 Mart'ta gerçekleşeceğini iddia ediyor.

Musk, Twitter'ın sahibi olarak görevi devraldığında, bu tür tüm kararlarda tavsiyelerde bulunacak bir içerik moderasyon konseyi atayacağını söyledi. Konsey hiçbir zaman atanmadı ve Musk daha sonra böyle bir organ oluşturmayacağını belirtti.

Musk, Aralık ayında kullanıcılara "gölge yasağı" uygulanıp uygulanmadığını gösteren bir özellik yayınlayacağına söz verdi. Aylar geçti, böyle bir özellik yok.

Musk, işten çıkarılan çalışanlara şirketin yasal olarak gerektirdiğinden daha fazla olduğunu söylediği üç aylık kıdem tazminatı teklif etmekle övünüyordu. İşten çıkarıldıktan aylar sonra, birçok çalışana çeşitli hüküm ve koşulları kabul etmeleri karşılığında yalnızca bir aylık maaş teklif edildi.