hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Netanyahu'nun katliam ekonomisi: Muslukları açtık herkese para pompalıyoruz

    Netanyahunun katliam ekonomisi: Muslukları açtık herkese para pompalıyoruz
    expand

    İsrail'in sivillere karşı sürdürdüğü saldırılar, 488 milyar dolarlık ülke ekonomisine şok dalgaları ile binlerce işletmeyi sekteye uğrattı. Kamu maliyesi zorlanırken ülkedeki tüm sektörler krize sürüklendi. Netanyahu, tehlike altındaki şirketlere ve bölgeye en son Kovid-19 salgını sırasında görülen ölçekte büyük miktarda nakit transferi sözü verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Netanyahu, "Benim rehberliğim açık: Muslukları açıyoruz, ihtiyacı olan herkese para pompalıyoruz. Son on yılda çok güçlü bir ekonomi inşa ettik ve bu savaşın bize yüklediği ekonomik bedel ne olursa olsun, bunu tereddüt etmeden ödeyeceğiz." ifadeleriyle çatışmaların ağır yükünü İsrail ekonomisine yükledi.

    Bazı iş dünyası liderleri yardım paketini memnuniyetle karşıladı, ancak birçoğu bunun yeterince iyi gitmediğini söyledi.

    Financial Times'ın haberine göre İsrail'in katliamcı hükümetini eleştirenler, uygunluk kriterlerinin çok katı olduğunu söylerken, diğerleri önlemlerin büyük şirketlere hiçbir fayda sağlamadığını söyledi.

    MAAŞLAR ÖDENEMEYEBİLİR

    İsrail Üreticiler Birliği başkanı Ron Tomer, "Hükümet halkını terk ediyor" dedi. Birçoğunun kayıp kazançları için tam olarak tazminat alamadığını ekledi:

    "Bir sonraki maaş paketlerinde kötü bir şokla karşılaşacaklar."

    YEDEK ASKER KARARI İŞGÜCÜNÜ ETKİLEDİ

    Ülke savaşa hazırlanırken yaklaşık 350.000 İsrail ordusu yedek askeri (işgücünün yüzde 8'i) göreve çağrıldı.

    Bu arada İsrail'in kuzeyinden ve güneyinden 126.000 sivil, Lübnan militan hareketi Hizbullah'a karşı başka yerlere yerleştirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EKONOMİSTLER: BELİRSİZLİK ÇOK

    Kudüs'teki İbrani Üniversitesi'nden ekonomi profesörü Michel Strawczynski, "Bu sefer çok daha fazla belirsizlik var. Bu seferki "daha zor hedefler. Hamas'ın ortadan kaldırılması ve militan grubun Gazze'deki yönetiminin sona erdirilmesi. savaşın muhtemelen daha uzun süreceği anlamına geliyor." dedi.

    MERKEZ BANKASI NETANYAHU'NUN SÖZÜNÜ TUTTU

    İsrail Merkez Bankası, savaştan etkilenen küçük işletmelerin düşük faizli kredilere erişmesine yardımcı olmak için bankacılık sistemine 10 milyar şekele (2,6 milyar dolar) kadar kaynak sağlayacağını söyledi.

    Banka, programın Ocak ayı sonuna kadar süreceğini söyledi.

    Kaynak: Financial Times

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow