hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    New York borsası düşüşle kapandı

    New York borsası düşüşle kapandı
    expand
    KAYNAKAA

    New York borsası, merakla beklenen eylül ayı enflasyon verisi ve bankaların 3'üncü çeyrek bilançoları öncesi günü düşüşle tamamladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kapanışta Dow Jones endeksi, 100 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 0,34 azalarak 34.378,34 puana geriledi.

    S&P 500 endeksi yüzde 0,25 azalışla 4.350,30 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,14 kayıpla 14.465,9 puana düştü.

    Endekslerdeki negatif seyirde, devam eden yüksek enflasyon endişeleri etkili oldu.

    Emtia fiyatlarındaki yükseliş enflasyonun beklenenden daha uzun süreceği ve küresel büyümenin yavaşlayacağına dair endişeleri körüklerken, Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomiye ilişkin 2021 büyüme tahminini yüzde 6'dan yüzde 5,9'a düşürdü.

    Enflasyonist baskılara dikkat çekilen raporda, yükselen enflasyonun salgınla ilgili arz-talep uyumsuzluklarını ve bir yıl öncesine kıyasla yüksek emtia fiyatlarını yansıttığı, enflasyon risklerinin yukarı yönlü olduğu kaydedildi.

    ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi de Amerikalı tüketicilerin kısa ve orta vadeli enflasyon beklentilerinin eylül ayında artamaya devam ettiğini bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    New York Fed'in eylül ayına ait Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçlarına göre, gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentileri eylülde 0,1 puan artışla yüzde 5,3'ye yükseldi. Art arda 11 aydır yükseliş gösteren kısa vadeli enflasyon beklentileri, anketin yapılmaya başlandığı 2013'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

    ABD'de JOLTS Açık İş Sayısı ise ağustosta 10 milyon 439 bine gerileyerek Aralık 2020'den bu yana ilk kez düşüş kaydetti.

    Analistler, eylül ayına ait enflasyon verisi ile JPMorgan Chase gibi ABD'nin büyük bankalarının yarın açıklanmaya başlayacak çeyreklik bilançolarının yatırımcılar tarafından beklendiğini, Fed'in toplantı tutanaklarının da piyasaların odağında olduğunu bildirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow