hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nomura: Para arzındaki düşüş piyasalar için "odadaki fil"

    Nomura: Para arzındaki düşüş piyasalar için odadaki fil
    expand

    Nomura stratejisti Vincenzo Inguscio, yatırımcıların ABD enflasyonu ve Fed'in tepkisi ile boğuşurken çok önemli bir ipucunu gözden kaçırdıkları konusunda uyarıda bulunu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolaşımdaki nakit artı banka ve para piyasası hesaplarındaki doları ölçen M2'nin büyüme oranı, ABD merkez bankasından gelen acil durum fonlaması ekonomiye sıçradığı için salgın sırasında yükseldi.

    Bloomberg tarafından derlenen Fed verilerine göre, Aralık ayında en az 1960'tan bu yana ilk kez kırmızıya düştükten sonra Şubat ayında yıllık bazda %2,4 daralarak şimdi hızla düşüyor.

    Nomura'da Londra merkezli bir volatilite stratejisti olan Vincenzo Inguscio, değişikliğin piyasaların görünümünü anlamanın anahtarı olduğunu söylüyor.

    İnguscio, durumun piyasalar için "Odadaki fil gibi görünüyor" dedi ve ekledi:

    “M2 hiç bu kadar hızlı düşmemişti. İnsanların para arzı dinamiği bu kadar salınırken gözünü tutması gerekiyor.”

    Parasal büyüme ile enflasyon arasındaki bağlantı uzun zamandır şiddetli tartışmaların konusu olmuştur. 1970'lerde ve 1980'lerde Fed politikasını tahmin etmede kilit bir rol oynadı, ancak ABD ekonomisini açıklama yeteneği azaldıkça önemi giderek azaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bazıları, bu kadar hızlı bir artışın ardından para arzındaki yıldan yıla keskin daralmanın kaçınılmaz olduğunu savunuyor. Etrafta savrulan nakit miktarı da tarihsel olarak yüksek olmaya devam ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow