hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Norveç enerji devi Avrupa'yı gaz kesintisi konusunda uyardı

    Norveç enerji devi Avrupayı gaz kesintisi konusunda uyardı
    expand

    Equinor başkanı Anders Opedal, Avrupa'daki hükümetlerin, Rusya'daki ikmal kıtlığı nedeniyle depolama tesislerini doldurmakta zorlanacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Norveç'in en büyük enerji şirketi Equinor'un CEO'su Anders Opedal, Avrupa enerji piyasasının gaz fiyatlarındaki mevcut düşüşe rağmen bu yıl sıkı kalmasının muhtemel olduğunu söyledi.

    Hollanda'daki TTF merkezinde gaz vadeli işlemlerinin 1.000 metreküp başına 700 doların altına düşmesiyle, Avrupa'da gaz fiyatları bu hafta aşırı sıcak hava nedeniyle bir yılın en düşük seviyelerine geriledi. Tahminler, havanın ayın geri kalanında ılıman kalacağını ve bunun gaz talebini daha da azaltabileceğini gösteriyor.

    Ancak Opedal'a göre bölge ülkeleri, Rusya'dan gelen arzdaki keskin düşüş ışığında yer altı depolama tesislerini yenilemede daha sonra zorluklarla karşılaşabilir.

    Opedal, Bloomberg'e verdiği demeçte, “Benzin depoları oldukça dolu ve hava sıcak ve bu da gaz fiyatını etkiliyor, ancak bu depoların bu yıl daha az Rus gazıyla doldurulması gerekiyor… Gaz fiyatlarının oldukça dalgalandığı bir pazar görmemiz muhtemel.” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Norveç, son aylarda Avrupa'nın en büyük doğal gaz tedarikçisi haline geldi ve 2022'de bölgeye toplamda yaklaşık 122 milyar metreküp gaz getirdi. Ancak bu, Avrupa'nın toplam gaz talebinin yalnızca yaklaşık yüzde 30'unu oluşturuyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow