hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Norveç enerji kârını 3'e katladı

    Norveç enerji kârını 3e katladı
    expand

    Norveç, petrol ve gaz vergi gelirinin 89 milyar dolar kaydedeceğini açıkladı. Miktar, 2021 rakamlarını üçe katladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Norveç Vergi İdaresi yaptığı bir tahminde, Norveç'in geçen yıl artan gaz fiyatları sayesinde 2022 için petrol ve gaz vergi gelirlerinde 89,5 milyar dolarlık (884 milyar Norveç kronu) rekor bir seviye elde etmeyi beklediğini söyledi.

    Yönetim, petrol vergisi geliri tahminlerini önceki bir projeksiyona göre yüzde 20 oranında revize etti ve en son rakam, petrol ve gaz vergisi gelirinin bir önceki rekor yıl olan 2021'e göre üç katına çıktığını gösteriyor.

    Norveç Vergi İdaresi başkanı Nina Schanke Funnemark, yüksek doğal gaz fiyatlarının petrol şirketlerinden "hiçbir zaman şu anki kadar yüksek olmayan" rekor vergi gelirine yol açtığını söyledi.

    Yönetim, bir önceki rekor olan 2021'de Norveç'in petrol vergisi gelirinin 30 milyar dolar (295 milyar kron) olduğunu açıkladı.

    Batı Avrupa'nın en büyük petrol ve gaz üreticisi olan Norveç, geçen yıl Şubat ayında Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana petrol ve gaz fiyatlarındaki artıştan çok yararlandı. Norveç'in petrol ve doğal gazdan elde ettiği devlet gelirlerinin çoğu, yaygın olarak Norveç'in petrol fonu olarak bilinen ve dünyadaki en büyük devlet servet fonu olan 1,34 trilyon dolarlık Global Devlet Emeklilik Fonu'na gidiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow