hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Norveç Varlık Fonu, Rusya'ya yaptırımlardan mağdur oldu

    Norveç Varlık Fonu, Rusyaya yaptırımlardan mağdur oldu
    expand

    Dünyanın en büyük varlık fonu, Norveç Varlık Fonu Rusya'dan para çekemiyor... Fon yönetimi, Batı yaptırımları nedeniyle ülkede yüz milyonlarca doların sıkıştığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Norveç Maliye Bakanlığı, dünyanın en büyük yatırımcılarından biri olan Norveç'in 1,3 trilyon dolarlık devlet servet fonunun, saklama bankasının Batı yaptırımları altında olduğu için Rusya'daki varlıklarını hâlâ elden çıkaramayacağını söyledi.

    Bakanlık yaptığı açıklamada, "Rus finansal araçlarının alım satım piyasası hala kapsamlı yaptırımlara tabi ve Mart 2023 itibarıyla normalleşmedi." dedi.

    Oslo merkezli Devlet Emeklilik Fonu, yaklaşık 9.000 hisse senedi portföyü ile halka açık şirketlerin dünyanın en büyük sahibi durumunda ve varlıklarının yaklaşık yüzde 0,2'si Rusya'da.

    İskandinav ülkesinin yetkilileri, Ukrayna'daki askeri operasyonun başlamasının hemen ardından Rus hisselerini satmaya karar verdi. Fon, 47 Rus şirketinde hisseye ve 2021'in sonunda 25 milyar Norveç kronu (2,4 milyar dolar) değerinde devlet tahviline sahipti.

    Ancak o sırada fon yönetimi, CEO Nicolai Tangen'in "hisseleri satın alan oligarklara sarılmış bir hediye" olacağını söyleyerek Rus varlıklarını elden çıkarma baskısına direniyordu. O zamandan beri, Batılı ülkeler Rusya'ya karşı kapsamlı yaptırımlar uyguladılar ve bu yaptırımlar artık Norveç emeklilik fonunun varlıklarını elden çıkarmasını engelliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fonun Ocak ayında açıklanan 2022 sonundaki portföyünün ayrıntıları, 2021 sonundaki değerlerine kıyasla Rus varlıklarından yaklaşık 2,8 milyar dolar zarar gördüğünü ortaya koydu.

    Bu arada Rusya, ülkeye uygulanan yaptırımların geri tepeceği konusunda defalarca uyarıda bulundu. Bu ayın başlarında, Maliye Bakanı Anton Siluanov, Batılı ulusların Rusya'nın dayanıklılığı nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını belirtirken "kendi kısıtlamalarından zarar göreceklerini" söyledi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow