hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    OECD küresel merkez bankalarını uyardı: Ufukta resesyon var!

    OECD küresel merkez bankalarını uyardı: Ufukta resesyon var
    expand

    OECD "Merkez bankaları gelişmiş dünyayı resesyona sürükleme riski taşıyor" dedi. Blok, agresif enflasyonla mücadele politikalarının ekonomik büyümeye zarar verdiği uyarısında bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), merkez bankacılarının yüksek enflasyonu kontrol altına almak için sürdürdükleri mücadelenin önümüzdeki yıl gelişmiş ülkeleri resesyona sürükleyebileceği uyarısında bulundu.

    Bloğun küresel görünüm raporuna göre, 2022 başından bu yana para politikasının sıkılaştırılması iç talep büyümesini yavaşlatırken, birçok ekonomide faiz oranları yükselmeye devam ediyor.

    OECD küresel ekonomi için "yumuşak iniş" öngörmesine rağmen, politika yapıcıların eylemleri nedeniyle bu görüşe yönelik risklerin "oldukça yüksek" olduğu uyarısında bulundu. OECD'nin baş ekonomisti Clare Lombardelli, "Geçmişteki sıkılaştırmanın ne kadarının gerçekleştiği ve ne kadarının gerçekleşeceği belli değil" dedi.

    OECD'nin 38 üye ülkesinin 2023 yılında yüzde 1,7, 2024 yılında ise yüzde 1,4 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor. Küresel ekonominin ise üye olmayan Hindistan ve Çin'deki büyümenin etkisiyle 2023'te yüzde 2,9 ve 2024'te yüzde 3 oranında genişleyeceği öngörülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ALMANYA KÂBUSU YAŞAYACAK

    Raporda, Almanya'nın bu yıl en kötü performans gösteren gelişmiş ekonomi olacağı ve 2024'te yüzde 0,6 büyüme kaydedecek şekilde toparlanmadan önce yüzde 0,1 daralacağı belirtildi. Genel olarak, 20 ülkeli Euro Bölgesi'nin bu yıl yüzde 0,6 oranında genişlemesi beklenirken, ABD'de bu oran yüzde 2,4'tür.

    ÇATIŞMA BÖLGESEL HALE GELEBİLİR

    OECD ayrıca İsrail-Hamas çatışmasının daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşebileceği endişelerini de dile getirdi:

    "Bu durum enerji piyasalarında ve ana ticaret yollarında önemli aksamalara ve finans piyasalarında büyümeyi yavaşlatacak ve enflasyonu arttıracak ek risk fiyatlamalarına yol açabilir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow