hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Orta gelirliye yeni konut müjdesi! Yeni kampanyadan kimler faydalanacak?

    Orta gelirliye yeni konut müjdesi Yeni kampanyadan kimler faydalanacak
    expand

    TOKİ'nin 250 bin sosyal konut kampanyasının ardından bu kez orta gelir grubu için yeni konut kampanyası geliyor. Peki bu konut kampanyasından kimler faydalanacak? Hangi gelir grubunu kapsayacak? İşte detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhuriyet tarihinin en büyük TOKİ Sosyal Konut Projesi sonrası bu kez orta gelir grubu için yeni konut kampanyası geliyor. Peki bu konut kampanyasından kimler faydalanacak? Hangi gelir grubunu kapsayacak? İşte detaylar... Konuyla ilgili Milliyet'e değerlendirmelerde bulunan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan şu ifadeleri kullandı: 

    KİMLER FAYDALANACAK?

    "İstanbul’da TOKİ alt gelir grubu için 18 bin TL’yi aşmamak üzere demişti. Diğer iller için 16 bin TL. Buradan anladığımız İstanbul’da 18 bin TL’nin üzerinde, diğer illerde 16 bin TL’nin üzerinde vatandaşlar başvurabilecekler.

    Orta gelir grubuna gelecek olan kampanya da en az TOKİ kadar ilgi görecektir. Bunu Emlak Konut özel sektör ile birlikte yapacak.

    'UYGUN ORANLI KONUT FİNANSMAN DESTEĞİ VERİLECEK’

    Peşinat genelde yüzde 10 oluyor. Kalanı için ise anladığım kadarıyla uygun bir konut finansmanı da kullandırılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışma yapıyor. Kamu bankaları üzerinden konut alacakların uygun oranlı konut finansman desteği verilecek. Piyasa şartlarına göre daha uygun olacaktır. Zaten amaç piyasaya bir balans ayarı yapmak, fiyat noktasında düzenleme yapmaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YENİ KONUT ÜRETİMLERİNİN DEVAM ETMESİ PİYASAYI NASIL ETKİLER?

    Olumlu yansıyacaktır. Fiyat artış hızını düşürecektir, fiyatların normalleşmesini sağlayacaktır. Enflasyonun yüksek olduğu bir ortamda fiyat artış hızını yavaşlatmak önemlidir. Üzerine bir de fiyatları belli bir seviyede sabitlemek önemli bir adım olur.

    Tabi bunların ne kadar karşılık bulacağını zaman içerisinde göreceğiz. Projelerin 2 yıl içerisinde bitirileceği belirtiliyor. TOKİ güçlü bir kurum bunu yapabilir. Zaman içerisinde piyasaya ne gibi katkılar sağlayacağını çok daha iyi göreceğiz.

    ‘FİYATLARIN HIZLI ARTIŞI YAVAŞLADI’

    Enflasyon ortamında fiyat maliyetlerinin arttığı bir ortamda şu anki bir hamle bile fiyatların hızlı artışını yavaşlattı. Asıl önemli olan buydu. Yoksa fiyatlar yukarı doğru ivmelenerek gidiyordu.

    ‘İKİNCİ EL KONUTLARA İLGİ AZALDI’

    Piyasada biriken talebi bu projeler üzerine yoğunlaştırdılar. İkinci el satılık konutlara ilgi azaldı. Azalınca da fiyatlarda artış hızı yavaşladı.

    CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ARSA KAMPANYASI DAHİLİNDE OLAN 250 BİN ARSA ADEDİNİN 1 MİLYON ADEDE YÜKSELECEĞİNİ DUYURDU. BUNU NASIL YORUMLARSINIZ?

     
    Bu daha fazla konut yapılacağı, vatandaşa imkan sunulacağı anlamını taşıyor ve konut sayısını artıracak önemli bir adım olarak görüyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapılacak konut sayısı ne kadar artar ve fiyatlar ne kadar uygun olursa o da piyasanın daha fazla normalleşmesini sağlar.

    'PİYASADA ÇOK BÜYÜK BİR RAHATLAMA OLUR’

    Tek başına yeterli değil o yüzden özel sektör de dahil ediliyor. TOKİ’nin ortaya koyduğu sayılar başlangıç için çok önemli sayılardır. Yanında Emlak Konut’un devreye girmesi, arsanın 1 milyon adede çıkarılması, 3-4 yıl içerisinde bunlar bir konuta dönüşürse o zaman piyasada büyük bir rahatlama olur."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow