hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    OVP piyasaları nasıl etkiler? Özel sektörden ekonominin yeni yol haritasına çarpıcı yorumlar

    OVP piyasaları nasıl etkiler Özel sektörden ekonominin yeni yol haritasına çarpıcı yorumlar
    expand

    OVP, Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhuraşkanı Erdoğan, "Sıkı para politikasının etkisiyle enflasyonu yeniden tek haneye düşüreceğiz" ifadelerini kullandı. Banka ve aracı kurumlar OVP'yi yorumladı. İSO Başkanı Bahçıvan "OVP'nin gerçekçi bir yaklaşımla, işinin ehli bir ekiple, geçmiş dönemlerden farklı olarak kararlılıkla uygulanması son derece önemli" derken birçok kuruluş piyasaların olumlu görünümde olduğunu belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ı (OVP) açıkladı. Peki ekonominin 2024-2026 dönemine ilişkin yol haritası niteliği taşıyan OVP'ye özel sektörün bakışı nasıl?

    Aracı kurum ve bankalar Orta Vadeli Program’ı (OVP) yorumladı.

    2024-2026 dönemine yönelik açıklanan OVP’de 2024 sonunda TÜFE'nin yüzde 33, 2025 sonunda yüzde 15,2, 2026 sonunda ise yüzde 8,5 olması bekleniyor. 2023 büyüme beklentisi bir önceki programa göre yüzde 5'ten yüzde 4,4'e çekildi. 2024 büyüme hedefi yüzde 5,5'ten yüzde 4'e geriledi. 2023 enflasyon tahmini yüzde 24,9’dan yüzde 65'e çıkarken. 2024 enflasyon tahmini bir önceki programda yüzde 13,8 olurken son OVP'de yüzde 33 oldu. 2025 tahmini yüzde 15,2'ye yükselirken, 2026 için ise yüzde 8,5 olarak belirlendi.

    Banka ve aracı kurumların enflasyon verisine ilişkin yorumları şöyle:

    -PİYASAYA UYUMLU (İNFO YATIRIM)

    “Geçtiğimiz senenin aksine bugün yayımlanan yeni Orta Vadeli Programdaki enflasyon verilerinin Merkez Bankası ve kısmen piyasalara paralel olarak açıklandı. Anlık olarak yüzde 60’lara yaklaşan TÜFE’de yıl sonu kurdaki yukarı yönlü seyir, vergi artışı ve ücret zamları ile birlikte piyasa beklentisi yüzde 65’lerin üstünde yoğunlaşmakta. Ağustos ayı piyasa katılımcıları anketi özeline baktığımızda ise yılsonu beklentinin yüzde 70,6 olduğunu düşünürsek yeni OVP’nin yıl sonu enflasyon tahminini piyasaya uyumlu olduğu kanaatindeyiz.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -HÜKÜMETİN DESTEĞİ ÖNEMLİ (GALATA MENKUL DEĞERLER)

    “OVP kapsamında görüşlerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın: Sıkı para politikasının etkisiyle enflasyonu yeniden tek haneye düşüreceğiz, cari işlemler dengesini toparlayacağız. Mali disiplinle desteklenen süreç güven ortamını pekiştirecektir, tek haneli enflasyona ulaşmakta kararlıyız’’ şeklindeki söylemleri uygulanmakta olan para ve maliye politikalarına vermiş olduğu destek açısından önemliydi.”

    -VERİLER TAHMİNLERLE ÖRTÜŞECEK Mİ? (DİNAMİK YATIRIM)

    “Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz beklendiği şekilde 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladı. Açıklanan programa göre 2023 yılında büyümenin yüzde 4.4 olarak gerçekleşmesi, 2024'te hafif düşüşle yüzde 4'e geriledikten sonra 2025 ve 2026’da yüzde 4.5 ve yüzde 5 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Yılın ilk yarısında büyümenin yüzde 3.9 olarak gerçekleştiğini göz önünde bulunduracak olursak ekonomi yönetiminin yılın ikinci yarısında ekonomik aktivitede bir ivmelenme beklediğini anlıyoruz. Bizim beklentimiz ise kredi koşullarının sıkılaşması ve sıkı para politikasının devam etmesi nedeniyle iç talepte bir durulma yaşanması ve deprem bölgesinin yeniden imarına yönelik yatırımlar dışındaki yatırımların artan borçlanma maliyetleri nedeniyle yavaşlama göstermesi yönünde. Buna paralel olarak da büyümenin yüzde 3'ün de altında gerçekleşmesi söz konusu olabilecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Orta Vadeli Program’da dikkat çeken bir diğer tahmin de enflasyon tahmini oldu. OVP’de yıl sonu enflasyon tahmini Merkez Bankası'nın Enflasyon Raporu’nda açıkladığı yüzde 58'in üzerinde, yüzde 65 olarak açıklandı. Temmuz ve Ağustos aylarında görülen yüzde 9'un üzeri aylık enflasyon nedeniyle Merkez Bankası'nın Ekim ayındaki Enflasyon Raporu’nda yılsonu beklentisini yukarı revize etmesini bekliyoruz. OVP’ye paralel bir revizyon Merkez Bankası'nın da yıl sonu beklentisini yüzde 65'e çekmesini beraberinde getirecektir. Ancak 2023 sonu güncellemesine rağmen gelecek yılın enflasyon beklentisi yüzde 33 seviyesinde sabit bırakılmış. Büyüme ve de OVP’de kullanılan 40 üzerine USDTRY kuru ile enflasyonda düşüşün gerçekleşmesi için tek şart Merkez Bankası’nın sıkı para politikası ve faizi artışların devam etmesi olacaktır. OVP’de verilen TL ve dolar bazlı GSYH verilerinden çıkartıldığına göre 2023 yılı ortalama USDTRY kurunun 23.9, 2024 kurunun 36.8 olması öngörülüyor. OVP’ye göre 2025 ve 2026 enflasyon beklentileri ise 15.2 ve yüzde 8,5 düzeylerinde bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yılın ilk yarısı itibarıyla 12 aylık toplam bazda 55 milyar doların üzerinde seyreden cari açığın yıl sonunda 42,5 milyar dolara gerilemesi bekleniyor. Bu da resmi GSYH tahminine oranla yüzde 4'e karşılık geliyor. 2024'te beklenen hafif yavaşlamaya paralel olarak cari açığın da yüzde 3.1'e gerilemesi, öte yandan 2025 ve 2026 yıllarındaki ekonomik büyümede hızlanmaya rağmen cari açıkta düşüşün devam etmesi bekleniyor. OVP’ye göre 2025 ve 2026'da cari açığın GSYH’ye oranı sırayla yüzde 3.1 ve yüzde 2.6.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mali denge ile ilgili beklentilere değinecek olursak 2023 yılı sonunda bütçenin GSYH’ye oran olarak yüzde 6,4 açık vermesi bekleniyor. Bizim beklentimize de paralel bu yüksek seyrin ardından 2024'te de bütçenin yüzde 6.4 açık vermesi daha çok deprem harcamaları nedeniyle gerçekleşecek. İki yıllık yüksek seyrin ardından bütçe dengesinin 2025 ve 2026 yıllarında yüzde 3.4 ve yüzde 2.9 açık vermesi bekleniyor. 2021 ve 2022 yıllarında açık veren faiz dışı dengenin 2023 ve 2024'te sırasıyla yüzde 3.9 ve yüzde 3.0 açık vermesi, 2025’te dengede kaldıktan sonra 2026'da %0.7'lik küçük bir fazlaya dönmesi bekleniyor. Bütçe açığındaki bu yüksek seyir 2023 ve 2024 yılları boyunca borçlanma ihtiyacının da yüksek olmasına, bu nedenle de hem borç rasyosunun hem de tahvil faizlerinin artmasına neden olacaktır. 2022 sonunda yüzde 31.7 olarak gerçekleşen merkezi yönetim borç stokunun 2023 sonunda yüzde 33.3’e, 2024 sonunda yüzde 35.2 olması bekleniyor."

    İSO'DAN KARARLILIK VURGUSU

    İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Plan’a (OVP) yönelik değerlendirmesinde, "OVP'nin kararlılıkla uygulanacak olması öngörü yapmaya da değerli bir katkı yapacaktır" ifadesini kullandı.

    Bahçıvan'ın konuya ilişkin değerlendirmesi şu şekilde:

    “21. yüzyılda üretim hayatı teknoloji odaklı büyük bir dönüşüm yaşıyor. Bilgi Çağı'nda Türkiye'nin klasik endüstriyle yoluna devam etmesi mümkün değil. Önümüzdeki üç yılın (2024-2026) ekonomi dengelerini ortaya koyan ve çok önemli bulduğum Orta Vadeli Program’a (OVP) bu çerçeveden baktığımızda; üretimin, sanayinin ve hepsinden önemlisi nitelikli üretimin öne çıkartılıyor olmasını değerli buluyorum. Çünkü nitelikli ve sürdürülebilir bir kalkınma, ekonomik büyüme hepimizin arzusu.

    Bu kapsamda OVP’den en önemli beklentilerimizden biri de atılacak olan yapısal adımlardı. İşte bu noktada belirlenen yedi öncelikli yapısal alan olan; “Büyüme ve Ticaret, Beşeri Sermaye ve İstihdam, Fiyat İstikrarı ve Finansal istikrar, Kamu Maliyesi, Afet Yönetimi, Yeşil ve Dijital Dönüşüm, İş ve yatırım Ortamı” ile ilgili ciddi bir vizyonun belirlenmesini çok değerli bulduğumu ifade etmek istiyorum. Burada yerli üretimin desteklenerek, üretimimizin teknolojik dönüşümüne yönelik atılacak adımlar, Yeşil ve Dijital Dönüşüm ile Sürdürülebilirlik başlıklarını da sanayiciler olarak önemli buluyoruz.

    OVP'nin gerçekçi bir yaklaşımla, işinin ehli, nitelikli bir ekiple geçmiş dönemlerden farklı olarak bu sefer kararlılıkla uygulanması ülkemizin aydınlık yarınları için son derece önemli. Belirsizliklerin giderek arttığı bir küresel süreçten geçiyoruz. Oysa üretim hayatında öngörü yapabilmenin önemi yadsınamaz. İşte bu noktada OVP'nin kararlılıkla uygulanacak olması öngörü yapmaya da değerli bir katkı yapacaktır.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow