hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Petrol fiyatları arz verileriyle destekleniyor

    Petrol fiyatları arz verileriyle destekleniyor
    expand

    Petrol fiyatları, Fed’in faiz artışlarına ilişkin bir sonraki hamlesini bildireceği için yaklaşmakta olan ABD enflasyon verilerinin ilgi odağında kalmasıyla hafif yükseldi. Brent petrol, önceki seansta yaklaşık yüzde 2 yükseldikten sonra, varil başına 85 doların üzerinde tutundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Brent petrol yüzde 0,11 artışla varil başına 81,62 dolardan işlem görürken, ABD Batı Teksas Tipi ham petrolü yüzde 0,15 artışla varil başına 85,74 dolara yükseldi.

    Fiyatlar, daha sıkı küresel petrol arzı işaretleri ve ABD'nin önemli bir depolama merkezindeki ham petrol stoklarında bir başka düşüşe işaret eden bir sektör raporuyla desteklendi.

    Bloomberg'in bildirdiğine göre, Moskova'nın üretimi azaltma sözü vermesinin ardından Rusya'dan yapılan sevkiyatlar zayıflarken, Irak'ın yarı özerk Kürdistan bölgesinden boru hattı akışları durduruldu.

    ABD'de, Amerikan Petrol Enstitüsü'nden alınan veriler, ülkenin Cushing, Oklahoma'daki ana depolama merkezindeki ABD ham petrol stoklarının geçen hafta 1,4 milyon varil daraldığını gösterdi.

    Brent petrol fiyatı, ilk başta OPEC+'ın üretimi Mayıs'tan 2023'ün sonuna kadar günde 1,16 milyon varil azaltacağına dair yaptığı sürpriz duyuruyla desteklenerek bir ayın en yüksek seviyelerine yakın işlem görüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EIA: KÜRESEL PETROL ÜRETİMİNDE ARTIŞTA OPEC'İN PAYI AZALACAK

    ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Enerji Bilgi İdaresi (EIA) küresel petrol üretiminde büyümede OPEC'in payının bu yıl ve gelecek yıl azçalacağını öngördü.

    EIA, ABD, Brezilya, Kanada ve Guana'nın üretimlerinde artışın OPEC'in açıkladığı görümmü üretim kısıntısını aşacağını savundu.

    OPEC üyesi olmayan üreticilerin petrol üretimlerinin bu yıl 1,9 milyon varil/gün artacağını öngören EIA, 2024 yılında da 1 milyon varil/gün üretim artışı olacağını belirtti.

    EIA'nın Kısa Vadeli Enerji Görünümü raporuna göre OPEC'in üretimi bu yıl 500 bin varil/gün azalacak ve gelecek yıl 1 milyon varil/gün artacak.

    Gelecek iki yılda OPEC dışı üreticilerin üretim artışlanrının yarısının ABD'den geleceğini öngören EIA, ABD'nin üretiminin bu yıl yüzde 5,5 artarak 12,4 milyon varil/gün ve 2024'te yüzde 1,7 daha artarak 12,75 milyon varil/gün olmasını bekliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow