hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Petrol fiyatları haftaya nasıl başladı?

    Petrol fiyatları haftaya nasıl başladı
    expand

    Cuma günü Brent petrolün varil fiyatı 82,46 dolara kadar yükseldikten sonra günü 81,84 dolar seviyesinde tamamladı. Bugün saat 09.44 itibarıyla Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,34 artarak 82,12 dolara ulaştı. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 77,98 dolardan işlem gördü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Petrol fiyatları geçen hafta, ABD'den gelen ekonomik verilerin faiz oranlarını uzun süre yüksek tutacağı endişesiyle kayıplar yaşamıştı. Brent petrol dört gün üst üste değer kaybederek haftayı yüzde 2,1, WTI ham petrolü ise yüzde 2,8 düşüşle kapattı.

    Yeni Haftaya Pozitif Başlangıç

    Fiyatlar yeni haftaya yükseliş ivmesiyle başladı. Analistler, ABD'de tüketici güveninin iyileşmesinin ve bu durumun Fed'in faiz indirimine başlama olasılığını artırmasının, petrol fiyatlarını desteklediğini belirtiyor. Düşük faiz oranları, ABD dolarının diğer para birimleri karşısında zayıflamasına neden olarak petrolü daha ucuz hale getiriyor.

    Fed ve Faiz İndirimi Beklentileri

    Para piyasalarında, Fed'in ilk faiz indirimine eylülde başlama ihtimali yüzde 50, kasımda yüzde 63 ve aralıkta yüzde 82 olarak fiyatlanıyor. Bu durum, yatırımcıların petrol talebini artırarak fiyatları yukarı yönlü hareketlendiriyor.

    Diğer Destekleyici Faktörler

    Benzin Talebi: Yaz döneminin yaklaşmasıyla ABD'de benzin talebinin artacağı beklentisi petrol fiyatlarını destekliyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) verilerine göre, ülkede benzin stokları son 2 haftadır azalıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OPEC+ Toplantısı: OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun 2 Haziran'daki toplantısında gönüllü ham petrol arz kesintilerine devam etmesi beklentisi de fiyatların yükselmesini destekliyor.

    Brent petrolde teknik olarak 82,83 ile 83,55 dolar aralığının direnç, 81,02 ile 79,93 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

    Bu gelişmeler, petrol piyasasında yatırımcıların dikkatle takip etmesi gereken dinamikleri oluşturuyor. Faiz indirim beklentileri, tüketici güvenindeki iyileşme ve arz kesintileri, petrol fiyatlarının seyrini belirleyen ana unsurlar arasında yer alıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow