hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Petrol piyasasında OPEC+ rüzgarı! Goldman'dan yeni fiyat tahmini

    OPEC+, kombine petrol üretimini günde 1 milyon varilden fazla azaltacağını açıkladı. OPEC+ sürpriz üretim kesintileri petrol fiyatlarını varil başına 5 dolar artırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu müttefikleri, günde yaklaşık 1,16 milyon varil üretim kesintisi açıklayarak piyasaları sarstı.

    OPEC+ olarak bilinen grubun, Pazartesi günkü aylık toplantısında Aralık ayına kadar üretimi günde 2 milyon varil kısma yönündeki önceki kararını sürdürmesi bekleniyordu.

    Son dakika gelişmesiyle Brent petrol, seansın erken saatlerinde bir ayın en yüksek seviyesi olan 86.44 dolara ulaştıktan sonra yaklaşık 5 dolar veya yüzde 5.5 artışla Türkiye saatiyle 09:40 itibarıyla varil başına 84.26 dolardan işlem gördü.

    ABD Batı Teksas Tipi (WTI) ham petrolü, daha önce Ocak ayının sonundan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından 4,23 dolar veya yüzde 5,6 artışla varil başına 79,90 dolar seviyesinde yer aldı.

    OPEC+ kararının ardından Suudi Arabistan günde 500.000 varil ile aslan payına sahip oldu. Financial Times'a konuşan isimsiz kaynaklara göre Riyad, Biden yönetiminin Stratejik Petrol Rezervi için petrol alımlarının başlamasını erteleme kararından rahatsız olmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GOLDMAN SACHS, OPEC+ KESİNTİSİNİN ARDINDAN PETROL FİYAT TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

    OPEC+'nın beklenmedik kararından saatler sonra, Goldman Sachs petrol fiyatı tahminini revize ederek Brent ham petrolü için yıl sonundaki 90 dolardan 95 dolara yükseltti.

    Banka ayrıca 2024 için de Brent ham petrol tahminini yükseltti ve şimdi yıl sonunda 100 dolar fiyat bekliyor. Önceki tahminde bu fiyat beklentisi 97 dolardı.

    Geçen ay Goldman Sachs, OPEC'in üretim hedeflerinden vazgeçmemesi halinde ham petrol fiyatlarının varil başına 107 dolara yükselebileceğini söylemişti. O sırada Brent varil başına yaklaşık 84 dolardan işlem görüyordu.

    Aynı Mart tahmininde Goldman'ın analistleri, Çin'den gelen artan talep ve OPEC dışı üretimdeki yavaş artışın kartelin hedeflerini yeniden gözden geçirmesine ve Haziran'dan itibaren üretimi artırmaya başlamasına yol açabileceğini öngörüyordu.

    Ancak bu senaryo altında bile, Goldman'ın analistleri petrol fiyatlarının yılın ikinci yarısında artacağını kaydetti. Ve bu senaryo, küresel arza günde 1 milyon varil eklendiğini gördü.

    Ardından, Mart ayının sonunda ve petrol fiyatları hala oldukça sakinken, Goldman yükseliş görünümünü yineledi ve trader'lara düşüş sürerken düşüşü satın almalarını tavsiye etti.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow